Kaszotto: co to jest? Jak zrobić kaszotto?
Coraz więcej osób przekonuje się do kaszy. Nie wszyscy wiedzą jednak, jak ją gotować. Najłatwiej kupić kaszę pakowaną w porcje w folii, które wrzuca się do wrzątku na 10-20 minut. Znacznie smaczniejsza jest jednak kasza ugotowana nieco inaczej. Jak zrobić kaszotto na wzór włoskiego risotta?

Spis treści
Jeżeli Polak decyduje się na kaszę, to zwykle jest to kasza gryczana. Nie przepadamy za kaszą jęczmienną, używamy jej właściwie tylko do krupniku. O pęczaku zaś większość młodych ludzi w ogóle nie słyszała. Tymczasem to bardzo dobre i cenione przez żywieniowców produkty. Jak ugotować kaszę, by była smaczna?
Jak zrobić kaszotto?
Kaszotto pozwala najlepiej wydobyć smak kaszy. Robi się je pęczaku lub drobnej kaszy jęczmiennej. Najpierw w rondlu podgrzewamy olej rzepakowy lub oliwę. Na gorący tłuszcz kładziemy posiekaną cebulę, chwilę smażymy, po czym wsypujemy suchą kaszę i na małym ogniu podgrzewamy, mieszając. Gdy kasza zacznie jaśnieć, zalewamy ją gorącym bulionem, ostatecznie - wrzątkiem z kostką bulionową. Z kaszotto postępujemy tak jak przy gotowaniu risotto - gorący płyn wlewamy partiami, a gdy kasza go wchłonie, wlewamy następną porcję. Pamiętamy, by kaszę mieszać od czasu do czasu. Gdy kasza jest już miękka i ziarna kleją się do siebie, mieszamy ją z masłem i startym żółtym serem.
Gotowanie kaszy: niezbędnik
Jeśli gotujemy kaszę gryczaną na sypko, to przed gotowaniem można rozetrzeć ją z białkiem jajka i na 20 minut włożyć do piekarnika rozgrzanego do 70 stopni. Następnie kaszę trzeba rozkruszyć (ostrożnie, by się nie sparzyć) i dopiero wtedy gotować 15 minut. Na szklankę kaszy dajemy 2 szklanki wody.
Odmierzając kaszę, którą chcemy ugotować, pamiętajmy, że po ugotowaniu zwiększy ona swoją objętość: jęczmienna i gryczana – od 3,5 do 4 razy, drobne kasze - jak kuskus czy kukurydziana - dwukrotnie.