Jesienne warzywa. Co warto jeść o tej porze roku?
Minął czas botwiny i młodych warzyw – z nastaniem jesieni na stołach pojawiły się pikle, dynia i grzyby. Po jakie przysmaki warto sięgać w chłodnej porze roku?
Spis treści
Czas na dynię
Na przydrożnych stoiskach już piętrzą się dynie. Jesień jest też porą sprzedaży kabaczków, bakłażanów, cukinii i patisonów. Będziemy jeść je od września aż do zimy – sezon kończy się w okolicach grudnia. Oprócz pomidorów i ogórków na targach warzywnych nie zabraknie kapusty, m.in. więc brukselki i warzyw korzeniowych, a więc tradycyjnie dostaniemy pietruszkę, marchew czy buraki. O tej porze nie występują jednak młode warzywa.
Jesień to i grzyby!
Już w sierpniu zaczyna się sezon na grzyby, przy doskonałych warunkach pogodowych dostaniemy je nawet wcześniej. Będziemy zbierać je jeszcze w październiku, a może nawet w listopadzie. We wrześniu i październiku, gdy dni są na przemian słoneczne i deszczowe, w lasach rośnie najwięcej grzybów w wielu różnorodnych odmianach.
Pamiętajmy jednak, by przed grzybobraniem zaznajomić się z atlasem grzybów lub wybrać się do lasu z doświadczonym grzybiarzem. Podobieństwo niektórych jadalnych i trujących rodzajów jest bardzo duże, w związku z czym nietrudno o pomyłkę.