Jakie słoiki do przetworów wybrać?

2017-07-27 13:25

Owoce i warzywa najlepiej przetwarzać w okresie och dojrzewania, czyli pomiędzy czerwcem a wrześniem. Zawierają wówczas najwięcej witamin i mikroelementów. Jakie słoiki do tego wybrać? Sprawdź jakie słoiki są najlepsze do pasteryzacji poszczególnych rodzajów przetworów.

 Jakie słoiki do przetworów wybrać?
Autor: pixabay.com Słoiki do przetworów na zimę.

Spis treści

  1. Słoiki do przetworów kiszonych
  2. Przetwory w zalewie octowej
  3. Konfitury, dżemy powidła
  4. Kompoty

Słoiki do przetworów kiszonych

Zwłaszcza do kiszenia ogórków najlepsze są litrowe słoiki zamykane na szklane wieczko z gumką. Słoiki i wieczka można wykorzystywać latami, jedynie uszczelkę należy zmieniać co roku. Gdy przygotowany w nich przetwór jest otwarty, należy trzymać go w lodówce i spożyć w ciągu najbliższych kilku dni

Przetwory w zalewie octowej

Do takich weków najlepiej jest używać litrowych słoików z nakrętkami. Nadają się one wielokrotnego użycia, sprawdzać jednak należy co roku czy nie są wyszczerbione. Nakrętki po 2-3 sezonach zaczynają rdzewieć i trzeba je wówczas wymieniać na nowe. Warto też zwrócić uwagę, czy liczba gwintów w nakrętce jest taka sama jak w słoju.

W mniejszych słoikach powinno się trzymać marynowane grzyby i rarytasy do wykorzystania na "raz", np. marynowane owoce.

Konfitury, dżemy powidła

Najlepiej jest przechowywać je w małych, zakręcanych słoiczkach.

Kompoty

Ze względów praktycznych najczęściej przechowuje się je w litrowych (zakręcanych) słoikach. Jest to ilość odpowiednia do podania na rodzinny obiad. 

Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE