Jakie słoiki do przetworów wybrać?
Owoce i warzywa najlepiej przetwarzać w okresie och dojrzewania, czyli pomiędzy czerwcem a wrześniem. Zawierają wówczas najwięcej witamin i mikroelementów. Jakie słoiki do tego wybrać? Sprawdź jakie słoiki są najlepsze do pasteryzacji poszczególnych rodzajów przetworów.
Spis treści
Słoiki do przetworów kiszonych
Zwłaszcza do kiszenia ogórków najlepsze są litrowe słoiki zamykane na szklane wieczko z gumką. Słoiki i wieczka można wykorzystywać latami, jedynie uszczelkę należy zmieniać co roku. Gdy przygotowany w nich przetwór jest otwarty, należy trzymać go w lodówce i spożyć w ciągu najbliższych kilku dni
Przetwory w zalewie octowej
Do takich weków najlepiej jest używać litrowych słoików z nakrętkami. Nadają się one wielokrotnego użycia, sprawdzać jednak należy co roku czy nie są wyszczerbione. Nakrętki po 2-3 sezonach zaczynają rdzewieć i trzeba je wówczas wymieniać na nowe. Warto też zwrócić uwagę, czy liczba gwintów w nakrętce jest taka sama jak w słoju.
W mniejszych słoikach powinno się trzymać marynowane grzyby i rarytasy do wykorzystania na "raz", np. marynowane owoce.
Konfitury, dżemy powidła
Najlepiej jest przechowywać je w małych, zakręcanych słoiczkach.
Kompoty
Ze względów praktycznych najczęściej przechowuje się je w litrowych (zakręcanych) słoikach. Jest to ilość odpowiednia do podania na rodzinny obiad.