Słoiki do przetworów kiszonych
Zwłaszcza do kiszenia ogórków najlepsze są litrowe słoiki zamykane na szklane wieczko z gumką. Słoiki i wieczka można wykorzystywać latami, jedynie uszczelkę należy zmieniać co roku. Gdy przygotowany w nich przetwór jest otwarty, należy trzymać go w lodówce i spożyć w ciągu najbliższych kilku dni
Przetwory w zalewie octowej
Do takich weków najlepiej jest używać litrowych słoików z nakrętkami. Nadają się one wielokrotnego użycia, sprawdzać jednak należy co roku czy nie są wyszczerbione. Nakrętki po 2-3 sezonach zaczynają rdzewieć i trzeba je wówczas wymieniać na nowe. Warto też zwrócić uwagę, czy liczba gwintów w nakrętce jest taka sama jak w słoju.
W mniejszych słoikach powinno się trzymać marynowane grzyby i rarytasy do wykorzystania na "raz", np. marynowane owoce.
Konfitury, dżemy powidła
Najlepiej jest przechowywać je w małych, zakręcanych słoiczkach.
Kompoty
Ze względów praktycznych najczęściej przechowuje się je w litrowych (zakręcanych) słoikach. Jest to ilość odpowiednia do podania na rodzinny obiad.