Jakie grzyby nadają się do pasteryzowania? Jak pasteryzować grzyby?

2016-08-17 12:02 Delfina
jakie-grzyby-nadaja-sie-do-pasteryzowania.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Pasteryzować można większość gatunków grzybów

Grzyby pasteryzowane są najbardziej trwałe. Zachowują swój smak nawet przez rok. Jakie grzyby nadają się do pasteryzowania i jak to robić?

Grzyby do pasteryzowania

Pasteryzować możemy praktycznie wszystkie gatunki grzybów. W ten sposób najczęściej konserwuje się pieczarki, koźlarze, borowiki, rydze, podgrzybki i kurki.

Jak pasteryzować grzyby?

Na początku należy dobrze umyć i oczyścić grzyby. Gotujemy niewielką ilość wody, solimy i gdy zacznie wrzeć, wrzucamy grzyby i gotujemy je około 10 minut. Odcedzone grzyby przekładamy do słoików typu twist off lub do weka i zalewamy przegotowaną osoloną wodą. Zamknięte słoiki wstawiamy do garnka z wodą i pasteryzujemy na mokro około 45-60 minut. W tym przypadku to najlepsza metoda. 

Następnego dnia ponownie gotujemy słoiki w kąpieli wodnej przez około 20-30 minut. W ten sam sposób możemy przygotować grzyby podduszone z przyprawami.

Ważne! Grzyby poddane pasteryzacji należy przed zjedzeniem ugotować lub udusić do miękkości, a potem doprawić do smaku. W dniu otwarcia słoika należy je również całkowicie zużyć.

Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE