Jakie grzyby nadają się do pasteryzowania? Jak pasteryzować grzyby?

2016-08-17 12:02

Grzyby pasteryzowane są najbardziej trwałe. Zachowują swój smak nawet przez rok. Jakie grzyby nadają się do pasteryzowania i jak to robić?

jakie-grzyby-nadaja-sie-do-pasteryzowania.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Pasteryzować można większość gatunków grzybów

Spis treści

  1. Grzyby do pasteryzowania
  2. Jak pasteryzować grzyby?

Grzyby do pasteryzowania

Pasteryzować możemy praktycznie wszystkie gatunki grzybów. W ten sposób najczęściej konserwuje się pieczarki, koźlarze, borowiki, rydze, podgrzybki i kurki.

Jak pasteryzować grzyby?

Na początku należy dobrze umyć i oczyścić grzyby. Gotujemy niewielką ilość wody, solimy i gdy zacznie wrzeć, wrzucamy grzyby i gotujemy je około 10 minut. Odcedzone grzyby przekładamy do słoików typu twist off lub do weka i zalewamy przegotowaną osoloną wodą. Zamknięte słoiki wstawiamy do garnka z wodą i pasteryzujemy na mokro około 45-60 minut. W tym przypadku to najlepsza metoda. 

Następnego dnia ponownie gotujemy słoiki w kąpieli wodnej przez około 20-30 minut. W ten sam sposób możemy przygotować grzyby podduszone z przyprawami.

Ważne! Grzyby poddane pasteryzacji należy przed zjedzeniem ugotować lub udusić do miękkości, a potem doprawić do smaku. W dniu otwarcia słoika należy je również całkowicie zużyć.