Jakich owoców użyć do nalewek?
Do przygotowania nalewek warto używać owoców oraz ziół najlepszej jakości. Nie mogą to być przypadkowe produkty, zerwane naprędce przy ruchliwej szosie czy autostradzie. Szlachetny trunek można przyrządzić z większości świeżych owoców (także dzikich), takich jak: jarzębina, agrest, morela, wiśnia, czereśnia, gruszka, cytrusy oraz z owoców suszonych: fig, daktyli, rodzynków, moreli, a także z ziół – mięty, melisy czy szałwii lub korzeni (na przykład imbiru).
Spis treści
Kup książkę online
Poradnik do nabycia w sieci Empik, księgarniach i naszym sklepie.
Przygotowując nalewki najlepiej sięgnąć po owoce ze starych odmian drzew i krzewów. Dobrze, aby takie zbiory pochodziły z ekologicznie czystych terenów, z rejonów położonych z dala od dróg i obiektów przemysłowych. Najsmaczniejsze nalewki udaje się zrobić z owoców tradycyjnych odmian, na przykład nalewkę wiśniową z maleńkich wiśni z wysokich starych drzew. Do przygotowania trunku należy użyć owoców sezonowych, pojawiających się o określonych porach roku, przykładowo czereśni w czerwcu. W przypadku nalewek nie sprawdzą się owoce z importu, na przykład morele, gdyż muszą przebyć dłuższą drogę, aby dotrzeć do Polski, i są nasączone konserwantami – a to psuje smak i aromat nalewki.
Owoce na nalewki: pełne słońca
Owoce do przyrządzania nalewek muszą być wypełnione słońcem i sokami. Należy wybierać tylko zdrowe okazy. Jeżeli na owocu jest nawet mała plamka świadcząca o tym, że się psuje, nie powinno się go używać, nawet po wykrojeniu zmiany. Niekiedy jeden trącony pleśnią owoc może zepsuć smak całej nalewki.
Trendy w nalewkach
Najbardziej popularnym owocem do przygotowania nalewek jest wiśnia. Powstaje z niej szlachetna nalewka, która jest delikatna w smaku i niezwykle aromatyczna. Ważne jest, by nie miała zbyt wiele posmaku pestki zawierającej niebezpieczny dla zdrowia kwas pruski. W nalewkach świetnie sprawdza się także czarna porzeczka – produkuje się z niej różne warianty, na przykład nalewkę na owocach czy na młodych liściach (listkówka). Moda na używanie nowych produktów jest widoczna na konkursach. W ostatnich latach najwyższe noty zdobywały wprawdzie dobrze znane pigwówki, wiśniówki, nalewki robione z agrestu czy mirabelki, zdarzają się jednak także eksperymenty – są producenci, którzy przygotowują nalewki z warzyw – ogórka czy kabaczków.
Nalewki to tradycyjne lekarstwa. Są powszechnie stosowane w przypadku wielu drobnych schorzeń. Zdrowotne działanie ma nie alkohol, a rozpuszczone w nim związki chemiczne pochodzące z wykorzystanych do przygotowania wyciągu roślin. Wszystkie te specyfiki stosować należy jednak w naprawdę minimalnych ilościach.