Kup książkę online
Poradnik do nabycia w sieci Empik, księgarniach i naszym sklepie.
Przygotowując nalewki najlepiej sięgnąć po owoce ze starych odmian drzew i krzewów. Dobrze, aby takie zbiory pochodziły z ekologicznie czystych terenów, z rejonów położonych z dala od dróg i obiektów przemysłowych. Najsmaczniejsze nalewki udaje się zrobić z owoców tradycyjnych odmian, na przykład nalewkę wiśniową z maleńkich wiśni z wysokich starych drzew. Do przygotowania trunku należy użyć owoców sezonowych, pojawiających się o określonych porach roku, przykładowo czereśni w czerwcu. W przypadku nalewek nie sprawdzą się owoce z importu, na przykład morele, gdyż muszą przebyć dłuższą drogę, aby dotrzeć do Polski, i są nasączone konserwantami – a to psuje smak i aromat nalewki.
Owoce na nalewki: pełne słońca
Owoce do przyrządzania nalewek muszą być wypełnione słońcem i sokami. Należy wybierać tylko zdrowe okazy. Jeżeli na owocu jest nawet mała plamka świadcząca o tym, że się psuje, nie powinno się go używać, nawet po wykrojeniu zmiany. Niekiedy jeden trącony pleśnią owoc może zepsuć smak całej nalewki.
Trendy w nalewkach
Najbardziej popularnym owocem do przygotowania nalewek jest wiśnia. Powstaje z niej szlachetna nalewka, która jest delikatna w smaku i niezwykle aromatyczna. Ważne jest, by nie miała zbyt wiele posmaku pestki zawierającej niebezpieczny dla zdrowia kwas pruski. W nalewkach świetnie sprawdza się także czarna porzeczka – produkuje się z niej różne warianty, na przykład nalewkę na owocach czy na młodych liściach (listkówka). Moda na używanie nowych produktów jest widoczna na konkursach. W ostatnich latach najwyższe noty zdobywały wprawdzie dobrze znane pigwówki, wiśniówki, nalewki robione z agrestu czy mirabelki, zdarzają się jednak także eksperymenty – są producenci, którzy przygotowują nalewki z warzyw – ogórka czy kabaczków.
Nalewki to tradycyjne lekarstwa. Są powszechnie stosowane w przypadku wielu drobnych schorzeń. Zdrowotne działanie ma nie alkohol, a rozpuszczone w nim związki chemiczne pochodzące z wykorzystanych do przygotowania wyciągu roślin. Wszystkie te specyfiki stosować należy jednak w naprawdę minimalnych ilościach.