Jaką rybę wybrać do sushi? Najlepsze ryby do jedzenia na surowo
Przyrządzając sushi, możesz wybierać wśród różnego rodzaju ryb. Najważniejsze, by były świeże. Podpowiadamy, jakie ryby są najlepsze do zjedzenia na surowo.
Zrobienie dobrego sushi wcale nie jest takie proste. Jednak połowa sukcesu w przypadku tej potrawy to dobra ryba. Zdaniem ekspertów od gotowania do sushi najbardziej nadaje się surowe mięso łososia lub tuńczyka. Jeśli nie gustujesz w tych odmianach, to możesz wybierać spośród innych ryb morskich, jak np. makrela. Lepiej unikać tzw. ryby maślanej, która właściwie nie ma żadnych wartości odżywczych, a często wywołuje nieprzyjemne dolegliwości układu pokarmowego.
W sushi często pojawia się też węgorz, jednak tej ryby nigdy nie je się na surowo (ma trującą krew). Do sushi używa się tylko ryb morskich. Nie nadają się więc gatunki słodkowodne, jak lin, płoć, szczupak czy sum.
Jak rozpoznać, czy mięso jest dobrej jakości?
Ryba nie powinna intensywnie pachnieć, jej oczy powinny być lśniące i wypukłe, skrzela intensywnie czerwone, a mięso sprężyste (po naciśnięciu na skórę nie powinno utrzymywać się wgniecenie). Jeśli mięso jest blade, matowe i nieprzyjemnie pachnie, to znak, że ryba już trochę czasu spędziła na stoisku. Ryb mrożonych nie warto wybierać do jedzenia na surowo.