Jak zrobić urządzenie do destylacji alkoholu?
Domowy destylator, czyli aparaturę potrzebną do wyprodukowania nadającego się do spożycia alkoholu, można bez trudu kupić, choćby przez internet. Ale za dobrej klasy urządzenie trzeba sporo zapłacić. Zdecydowanie taniej jest zbudować aparaturę do destylacji samemu. Jak to zrobić?
Spis treści
Jest kilka metod destylacji – wymagających mniej lub bardziej skomplikowanej aparatury. Załóżmy, że zależy Ci na wyprodukowaniu alkoholu jak najmniejszym kosztem. Wtedy zainteresuj się tak zwaną metodą garnkową. Miej świadomość, że jest prosta i polecana głównie desperatom, a nie smakoszom wódki. Przy odrobinie szczęścia może się okazać, że na aparaturę do destylacji nie wydasz nic, bo wystarczą do tego naczynia, które już masz w domu.
Domowa destylarka - potrzebne przedmioty
duży, a najlepiej bardzo duży garnek,
drugi garnek znacznie mniejszy,
duże metalowe naczynie z zaokrąglonym dnem (miska), które da się oprzeć na większym garnku (czyli musi mieć średnicę większą niż on),
ciężka podstawka pod mniejszy garnek (praktycy polecają dwie cegły),
chleb,
termometr mierzący temperaturę do ponad 100oC.
Domowa destylarka: budowa
Duży garnek stawiasz na kuchni, w nim na podstawce (cegłach) ustawiasz mniejszy i upewniasz się, że podstawka jest stabilna (uwaga na siłę wyporu!). Do dużego garnka wlewasz zacier. Zakrywasz go na przykład miską lub innym naczyniem o zaokrąglonym dnie (wypukłością do dołu!) – idealny byłby stożek. Wewnętrzny, czyli mniejszy, garnek powinien być na tyle niski (a większy wysoki), by jego górna krawędź znalazła się kilka centymetrów niżej niż dno przykrycia. Przykrycie musi szczelnie przylegać do krawędzi dużego, zewnętrznego garnka. Trzeba je dodatkowo uszczelnić (inaczej alkohol będziesz ganiać po całej kuchni...) – nasi przodkowie ponoć używali do tego rozmiękczonego wodą chleba i taka masa jest polecana do dziś.
Aparatura jest w zasadzie gotowa, ale warto jeszcze zadbać o to, by móc kontrolować temperaturę w większym garnku. Trzeba zatem jakoś umieścić w nim termometr – można w tym celu wywiercić otwór w górnej części garnka. Najłatwiej pójdzie z termometrem ze zdalnym czujnikiem temperatury.
Jak korzystać z domowej destylarki
Zacier w garnku, na przykryciu układasz sporo lodu (to będzie chłodnica) i włączasz kuchnię. Gdy temperatura w naczyniu przekroczy 80oC, z zacieru zacznie parować alkohol. Trzeba cały czas pilnować, żeby za bardzo nie wzrosła (najwyżej o kilka stopni), bo cały zacier wyleci w powietrze!
Para w zetknięciu z zimnym dnem przykrycia skropli się i będzie po nim spływać. Dobór kształtu przykrycia jest kluczem do sukcesu – alkohol ma z niego kapać do wewnętrznego garnka, dlatego przykrycie musi być wklęsłe (najlepiej stożkowe). Gdy się zorientujesz, że nic już w garnku nie paruje – wyłączasz kuchnię. W wewnętrznym naczyniu masz gotowy napój. Pij go ostrożnie, bo zawiera sporo zanieczyszczeń!