Jak zrobić obiad w stylu orientalnym?

2016-10-26 13:11

Nie licząc czasu na marynowanie mięsa, samo przyrządzanie dań w stylu orientalnym trwa krótko, a efekty są zaskakujące. Sprawdź, jak zrobić pyszny, orientalny obiad.

obiad-w-stylu-orientalnym.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Smaki orientu w twojej kuchni.

Spis treści

  1. Zupa jarzynowa z tofu
  2. Cielęcina z cytryną i orzechami

Zupa jarzynowa z tofu

Składniki:

30 dag kalarepki

pęczek dymki ze szczypiorem

marchew

3 łyżki oleju słonecznikowego

łyżka soku z cytryny

4 łyżki sosu sojowego

2 l wywaru z warzyw

30 dag świeżego tofu

10 dag grzybów shiitake

pęczek szczypiorku

świeżo zmielony

pieprz

sól

Pokroić warzywa: kalarepkę w cienkie słupki, dymkę na talarki, por na półplasterki, marchew na cienkie plasterki.

W woku lub na dużej patelni rozgrzać olej. Warzywa smażyć na dużym ogniu. Dodać sok z cytryny i połowę sosu sojowego.

Dolać wywar z warzyw, posolić, popieprzyć, gotować 10 minut.

Odsączone tofu pokroić w kostkę, skropić sosem sojowym.

Grzyby umyć, odciąć trzonki, kapelusze pociąć na cienkie paski.

Grzyby i tofu dodać do zupy, gotować 10 minut.

Posypać pokrojonym szczypiorkiem.

Cielęcina z cytryną i orzechami

Składniki:

1,5 kg cielęciny

6 łyżek sosu sojowego

sól

pieprz

2 cytryny

1/2 kg marchwi

6 łodyg selera naciowego

pęczek dymki ze szczypiorem

4 łyżki oleju słonecznikowego

20 dag łuskanych orzeszków ziemnych

Mięso pokroić w paski, włożyć do miski.

Dodać: sos sojowy, sól, pieprz, sok z cytryny oraz skórkę cytrynową pokrojoną w cienkie paseczki.

Odstawić w chłodne miejsce na 2 godziny.

Marchew pokroić w słupki, selera z cienkie plasterki, cebulki w talarki.

Rozgrzać olej. Mięso odsączyć z marynaty, smażyć na dużym ogniu, mieszając, przez 8-10 minut.

Dodać warzywa, przesmażyć razem 5 minut.

Wlać marynatę, gotować 5 minut.

Posypać orzeszkami.