Jak zrobić obiad w stylu orientalnym?
Nie licząc czasu na marynowanie mięsa, samo przyrządzanie dań w stylu orientalnym trwa krótko, a efekty są zaskakujące. Sprawdź, jak zrobić pyszny, orientalny obiad.
Spis treści
Zupa jarzynowa z tofu
Składniki:
30 dag kalarepki
pęczek dymki ze szczypiorem
marchew
3 łyżki oleju słonecznikowego
łyżka soku z cytryny
4 łyżki sosu sojowego
2 l wywaru z warzyw
30 dag świeżego tofu
10 dag grzybów shiitake
pęczek szczypiorku
świeżo zmielony
pieprz
sól
Pokroić warzywa: kalarepkę w cienkie słupki, dymkę na talarki, por na półplasterki, marchew na cienkie plasterki.
W woku lub na dużej patelni rozgrzać olej. Warzywa smażyć na dużym ogniu. Dodać sok z cytryny i połowę sosu sojowego.
Dolać wywar z warzyw, posolić, popieprzyć, gotować 10 minut.
Odsączone tofu pokroić w kostkę, skropić sosem sojowym.
Grzyby umyć, odciąć trzonki, kapelusze pociąć na cienkie paski.
Grzyby i tofu dodać do zupy, gotować 10 minut.
Posypać pokrojonym szczypiorkiem.
Cielęcina z cytryną i orzechami
Składniki:
1,5 kg cielęciny
6 łyżek sosu sojowego
sól
pieprz
2 cytryny
1/2 kg marchwi
6 łodyg selera naciowego
pęczek dymki ze szczypiorem
4 łyżki oleju słonecznikowego
20 dag łuskanych orzeszków ziemnych
Mięso pokroić w paski, włożyć do miski.
Dodać: sos sojowy, sól, pieprz, sok z cytryny oraz skórkę cytrynową pokrojoną w cienkie paseczki.
Odstawić w chłodne miejsce na 2 godziny.
Marchew pokroić w słupki, selera z cienkie plasterki, cebulki w talarki.
Rozgrzać olej. Mięso odsączyć z marynaty, smażyć na dużym ogniu, mieszając, przez 8-10 minut.
Dodać warzywa, przesmażyć razem 5 minut.
Wlać marynatę, gotować 5 minut.
Posypać orzeszkami.