Jak uratować przypaloną patelnię? Domowa pasta z 2 składników zdziała cuda
Spód patelni i garnków to miejsce, w którym pojawia się trudny do usunięcia osad. Wnika głęboko w powierzchnię, a pozbycie się go wymaga czasu, siły i cudu. Jest jednak prosty patent, który skutecznie poradzi sobie nawet z uporczywymi zabrudzeniami. Jak więc wyczyścić mocno przypaloną od spodu patelnię?
Spis treści
- Zabrudzenia na patelniach i garnkach
- Domowa pasta do czyszczenia garnków i patelni
- Jak zrobić domową pastę do czyszczenia garnków i patelni?
Zabrudzenia na patelniach i garnkach
Osad, który pojawia się na spodzie patelni i garnków, powstaje w czasie gotowania. Szczególnie narażone są na to naczynia używane na kuchenkach gazowych. Zabrudzenia powstają z resztek jedzenia. Podczas gotowania lub smażenia spływają po ściankach i osadzają się na spodzie. Jeżeli naczynia nie są regularnie myte, a osad usuwany, zabrudzenia są bardzo trudne do całkowitego zlikwidowania. Wśród domowych patentów znajduje się prosty trik, który sprawi, że patelnie i garnki będą wyglądały jak nowe.
Domowa pasta do czyszczenia garnków i patelni
Aby dokładnie wyczyścić spód przypalonej patelni czy garnka, wystarczy przygotować domową pastę z dwóch tanich składników. Dodatkową zaletą tego środka czyszczącego jest to, że nie wpływa drażniąco na drogi oddechowe i jest ekologiczny. Na liście potrzebnych składników znalazły się tylko dwa produkty. Z czego więc zrobić domową pastę czyszczącą do patelni i garnków?
- soda oczyszczona – bezwonny biały proszek, który działa przeciwgrzybicznie i przeciwbakteryjne, wybiela i bez trudu poradzi sobie z tłuszczem osiadającym na naczyniach i sprzętach kuchennych, dostępna jest w prawie każdym sklepie spożywczym
- mydło galasowe – naturalny odplamiacz, który świetnie poradzi sobie z usunięciem nie tylko tłuszczu, ale i trudnych do zlikwidowania plam z wina, czekolady, krwi czy trawy, jest ekologiczne i nie podrażnia skóry, można je kupić w drogeriach, większych marketach i w sklepach internetowych
Jak zrobić domową pastę do czyszczenia garnków i patelni?
Pastę czyszczącą bez problemu można zrobić w domu. Wystarczy połączyć sodę oczyszczoną ze startym na tarce mydłem galasowym w proporcji 1:1. Do mydła warto wlać trochę wody, wymieszać do rozpuszczenia i dopiero połączyć z sodą. Powstałą pastą należy natrzeć spód naczyń i odstawić na minimum pół godziny. Po tym czasie osad powinien dać się łatwo usunąć za pomocą gąbeczki. Na koniec garnek czy patelnię należy umyć płynem do mycia naczyń, opłukać i wytrzeć do sucha.
Pastę z sody i mydła galasowego, która skutecznie poradzi sobie z osadem na naczyniach kuchennych, można nieco wzmocnić. Taka pasta z dodatkowym powerem sprawdzi się, kiedy zabrudzenia na patelniach i garnkach są wyjątkowo uporczywe. Do pasty warto dodać jedną łyżeczką kwasku cytrynowego lub octu. Pasta nieco się spieni, ale jej działanie będzie jeszcze lepsze i bardziej skuteczne.
Po każdym użyciu domowej pasty czyszczącej każdy garnek czy patelnię należy umyć płynem do naczyń, dokładnie opłukać i osuszyć. Zabrudzenia, przypalenia i osad ze spodów znikną, a naczynia zyskają blask i będą wyglądać jak nowe. Pastę czyszczącą z sody i mydła galasowego można wykorzystywać także do mycia płytek i kranów w łazience.