Jak uprawiać Brodę Starca?
Soplówka jeżowata, zwana też z powodu charakterystycznego wyglądu „brodą starca”, to smaczny grzyb jadalny, powszechnie uprawiany w Chinach i Japonii. Jego białe lub różowawe owocniki są prawie kuliste i pokryty wyrostkami, podobnymi do miniaturowych kolców czy sopli.
Spis treści
W jakich warunkach rośnie broda starca?
Grzyby uprawiać można na podłożu ze słomy; można kupić je gotowe, w postaci zafoliowanych kostek. Grzybnię mieszamy ze słomą, a następnie cały worek umieszczamy w niezbyt ciepłym (ok.15-18C) miejscu. Ważne jest zachowanie odpowiedniej wilgotności powietrza (ok. 95%) i zapewnienie oświetlenia przez większą część dnia. Najłatwiej takie warunki uzyskać, przykrywając worek namiotem z folii. Warto raz lub dwa razy dziennie spryskiwać substrat letnią wodą.
Soplówka jeżowata - zbiory
Już po około tygodniu na powierzchni substratu powinny się pojawić pierwsze zawiązki grzybów. Ich dojrzewanie trwa ok. 5-8 dni. W tym czasie owocniki mogą osiągnąć wagę nawet 1 kg. Zbieramy grzyby, gdy zaczną przyjmować żółtawy kolor. Jeśli będziemy zwlekać zbyt długo, staną się gorzkawe.
Po pierwszym zbiorze, grzybnia musi przez kilka dni “odpocząć”. Starą, wierzchnią warstwę podłoża wyrzucamy, nasączamy też słomę wodą. Najłatwiej to zrobić przy użyciu strzykawki, ale można też powoli nasączać kostkę, wylewając płyn na jej powierzchnię.
Właściwości zdrowotne brody starca
Głowę Starca można smażyć, dusić, dodawać do innych potraw jako zamiennik mięsa. Medycyna chińska zaleca jej jedzenie w przypadku nieżytu żołądka, alzheimera i kilku innych chorób.