Jajka bez skorupek: jak ugotować? Sposoby gotowania jajek
Jest kilka sposobów na ugotowanie jajek bez skorupek. Najpopularniejszy to jajka w koszulkach - w wodzie z dodatkiem octu. Jednak wymaga to sporo wprawy. Czy są prostsze metody gotowania jajka bez skorupki?
Spis treści
- Jajka w koszulkach
- Jajka po benedyktyńsku, czyli "trochę" więcej kalorii
- Jajko w szklance
- Gotowanie jajek bez skorupek w specjalnej formie
Dlaczego warto gotować jajka bez skorupek? Takie jajka są delikatniejsze i smaczniejsze, mniej kaloryczne (o ile nie doprawimy ich dużą ilością masła czy sosu), nie musimy też obierać jajek, co często sprawia sporo problemów, zwłaszcza gdy jajka są świeże. Poza tym łatwiej kontrolować stopień ścięcia białka i żółtka - nie trzeba precyzyjnie liczyć czasu jak przy gotowaniu jajek na miękko lub twardo (i tak bez gwarancji efektu, który zależy od wielkości, temperatury jajka i szybkości jego schłodzenia po ugotowaniu).
Ugotowanie jajek bez skorupki wymaga pewnej wprawy. Można to zrobić na kilka sposobów.
Jajka w koszulkach
Żeby ugotować jajka w koszulkach, najpierw musimy zagotować wodę w rondelku i dodać do niej octu (1 łyżka octu 10% na pół litra wody). Potem wbijamy jajka do salaterki i bardzo delikatnie wlewamy (po jednym) do rondelka. Ważne, żeby jajka były świeże, inaczej łatwo tracą zwartą strukturę. Gotujemy je 2-3 minuty lub dłużej, jeśli lubimy bardziej ścięte żółtko, jednak w klasycznym jajku w koszulce białko powinno być ścięte, a żółtko pozostać płynne. Żeby zatrzymać proces ścinania, przekładamy jajko do zimnej wody. Chwilę przed zaserwowaniem można je przez chwilę podgrzać. Posypujemy solą i pieprzem i podajemy np. ze świeżymi warzywami.
Jajka po benedyktyńsku, czyli "trochę" więcej kalorii
Jajka po benedyktyńsku to właściwie jajka w koszulkach, ale wzbogacone dodatkami: sosem holenderskim, ewentualnie plastrem szynki, podawane na grzance. Sos holenderski idealnie komponuje się z delikatnymi jajkami w koszulkach, jednak trzeba pamiętać, że jest bardzo kaloryczny - przygotowuje się go z masła, żółtek i soku z cytryny.
Jajko w szklance
Jak widać, gotowanie jajek bez skorupek wymaga sporo zachodu. Prostszym sposobem jest zrobienie jajka w szklance. Wystarczy wbić jajko do szklanki, dodać sól, pieprz, trochę masła, lekko zamieszać i wstawić do garnka z wrzącą wodą. Gotując jajko tą metodą, łatwiej jest kontrolować stopień ścięcia białka i żółtka.
Gotowanie jajek bez skorupek w specjalnej formie
Warto wiedzieć, że istnieją urządzenia, które ułatwiają gotowanie jajek bez skorupki. Pozwala to oszczędzić czas, gotować jajka szybciej i w dużych ilościach. Nie jest to trudne. Takie "urządzenie" to po prostu forma, do której wlewamy jajko, zamykamy i wkładamy do wrzątku. Po kilku minutach jajko jest gotowe. Poza tym możemy dodać przyprawy od razu do formy z jajkiem. Dostępne są też silikonowe kieszonki do gotowania jajek - wlewa się na nie jajko, kładzie się na wodzie i gotuje pod przykryciem. To wydatek godny rozważenia, szczególnie jeśli nie czujemy się zbyt mocni w kuchni i przyrządzenie jajek w koszulkach czy jajek na miękko (z płynnym żółtkiem, ale ściętym białkiem) przekracza nasze umiejętności.