Jak smażyć grzyby?
Żeby uzyskać najlepszy efekt smażenia, potrzebna jest duża patelnia o grubym dnie. Jeśli nie masz takiej, smaż grzyby partiami, a już usmażone wkładaj do naczynia żaroodpornego ustawionego w rozgrzanym piekarniku.
Na patelni rozpuść łyżkę masła z dwiema łyżkami dobrej oliwy. Samo masło prędko by się spaliło, dlatego dodanie oliwy jest konieczne. Dobra oliwa z pierwszego tłoczenia dobrze wpłynie na smak potrawy. Podczas smażenia warstwa grzybów nie powinna być gruba, bo wtedy puszczą sok i będą się dusiły, a nie smażyły. Nam zależy na tym, żeby były lekko zrumienione. Jeśli jednak grzyby są mokre (np. były zbierane po deszczu), to i tak puszczą sok. Należy wtedy odparować je, mieszając cały czas, tak aby na patelni pozostał tylko tłuszcz.
Do lekko podsmażonych grzybów można dodać drobno posiekany ząbek czosnku i dużą garść świeżych ziół, najlepiej natki z tymiankiem albo z oregano. Grzyby w takiej postaci można podać z makaronem wstążki lub podobnym albo ułożyć na grzankach, posypać parmezanem i chwilę zapiec.