Jak przygotować kefir wodny z żywych kryształów?

2016-09-23 13:28

Surowiec służący do przygotowania kefiru ma wiele nazw: kryształy japońskie, żywe kryształy, kryształy kefiru wodnego, algi morskie... Wszystkie te określenia są mylące i niewiele mają wspólnego z rzeczywistością. Sprawdź, jak przygotowuje się kefir.

Jak przygotować kefir z żywych kryształów?
Autor: pixabay.com Kefir wodny bywa uważany za napój zdrowy i sprzyjający zwiększeniu odporności organizmu.

Spis treści

  1. Skąd pochodzą kryształy?
  2. Jak przygotować kefir z kryształów?
  3. Na co trzeba uważać przygotowując kefir?
  4. Kefir z kryształów to samo zdrowie!

"Kryształy” to galaretowate, półprzejrzyste kolonie żyjących w symbiozie mikroorganizmów – bakterii i drożdży różnych gatunków. Wśród żywych składników tych kolonii brak natomiast prawdziwych alg, czyli glonów.

Skąd pochodzą kryształy?

Nic nie wiadomo o japońskim pochodzeniu kryształów”. Dzikie formy spotykane są natomiast w Meksyku, w dość nietypowym środowisku. Można je znaleźć wewnątrz niektórych gatunków kaktusów. Bogaty w wodę i cukry miąższ tych roślin zapewnia idealne warunki do rozwoju “alg morskich”.

Egzotyczne mikroby pozostałyby ciekawostką, interesującą tylko specjalistów, gdyby nie możliwość ich praktycznego wykorzystania. Produktem ubocznym ich metabolizmu jest orzeźwiający napój, nazywany kefirem wodnym. Zawiera on obok kwasu mlekowego i alkoholu także dwutlenek węgla, co sprawia, że płyn jest musujący.

Jak przygotować kefir z kryształów?

Przygotowanie kefiru wodnego nie jest trudne. Wystarczy zlewać regularnie płyn, w którym rozwijają się “kryształy”, uzupełniając roztwór osłodzoną wodą. Po tym czasie napój traci na wartości, nabierając drożdżowego posmaku. Na litr przegotowanej wody potrzeba ok. 6 łyżek cukru. Dodać też można połówkę cytryny, rodzynki, suszone wiśnie, czy figi. Dobór przypraw jest dowolny, trzeba je jednak po kilku dniach zastępować świeżymi. Najlepszy czas fermentacji to doba lub dwie, w zależności od temperatury. Później płyn nabiera drożdżowego zapachu i staje się mniej smaczny.

Na co trzeba uważać przygotowując kefir?

Przy przygotowywaniu kefiru nie można używać metalowych naczyń czy przyrządów – reakcje przebiegające w kwaśnym środowisku zaburzają metabolizm drożdży. Warto też zadbać, by naczynie, w którym produkuje się napój, było solidne. Nie może też być szczelnie zamknięte, gdyż wydzielający się dwutlenek węgla może rozerwać słój.

Kefir z kryształów to samo zdrowie!

Kefir wodny bywa uważany za napój zdrowy i sprzyjający zwiększeniu odporności organizmu. Można też przemywać nim skórę porażoną łojotokiem. Jak w przypadku wielu innych środków zalecanych przez medycynę alternatywną, nie posiada naukowego potwierdzenia tych cennych właściwości.