Mole spożywcze w kuchni: jak zwalczyć? Jak poradzić sobie z plagą moli spożywczych?

2023-04-17 12:53

Jeśli mole spożywcze pojawią się w kuchni, trzeba wypowiedzieć im zdecydowaną wojnę. W przeciwnym przypadku możemy pożegnać się z większością suchych i sypkich zapasów w kuchennych szafkach. Jak walczyć z molami spożywczymi?

Mole spożywcze w kuchni: jak zwalczyć? Jak poradzić sobie z plagą moli spożywczych?
Autor: Shutterstock Mole spożywcze potrafią zmienić się w prawdziwą plagę, gdy już pojawią się w naszej kuchni

Spis treści

  1. Jak rozpoznać mola spożywczego?
  2. Jak zwalczyć mole spożywcze, czyli na wojnę z mklikiem
  3. Jak zapobiec inwazji moli?

Jak rozpoznać mola spożywczego?

Mól spożywczy to nazwa potoczna, ale tak naprawdę sprawcą kłopotów w kuchni jest mklik mączny. To owad z rzędu motyli o długości ok. 1 cm, który wyglądem przypomina skrzyżowanie mola odzieżowego z małą ćmą. Niestety mkliki najczęściej trafiają do naszych mieszkań wraz z zakupami.

Uwielbiają składać jaja w mące, makaronie, niektórych przyprawach, w ryżu, herbacie i innych sypkich produktach, a także w słodyczach i bakaliach. Gdy zalęgną się w kuchni, miejsca, w których dojrzewały larwy, poznamy po cienkiej przędzy przypominającej pajęczynę. Żywność, w której rozwijały się owady, nie nadaje się już do spożycia.

Jak zwalczyć mole spożywcze, czyli na wojnę z mklikiem

Pierwszym krokiem do pozbycia się problemu moli spożywczych powinno być gruntowne wysprzątanie i dokładne wymycie wszystkich szafek. Następnie musimy przejrzeć wszystkie produkty i bez sentymentu pozbyć się tych, w których znajdziemy ślady działalności moli – najczęściej będzie to przędza larw lub same gąsienice.

Dobrym sposobem na monitorowanie ilości moli w naszej kuchni i pozbycie się dojrzałych osobników są specjalne lepy. Możemy je bezpiecznie umieścić w szafkach, gdzie przechowujemy żywność.

Jak zapobiec inwazji moli?

Nigdy nie możemy być pewni, czy w mące lub makaronie kupionym w sklepie nie przynieśliśmy do domu dojrzewających mklików. Jednak możemy się zabezpieczyć, by w razie wyklucia się moli nie stracić większości produktów. Mole nie znoszą intensywnie pachnących przypraw, takich jak goździki czy wanilia, a także liście laurowe. Dlatego warto rozsypać garść przypraw w szafce lub wyperfumować ją mocnym zapachem, np. esencją waniliową lub wodą pomarańczową.

Profilaktycznie powinniśmy zapasy przechowywać w specjalnych pojemnikach, np. plastikowych lub szklanych, ze szczelnym zamknięciem. Dobrze, żeby  były przezroczyste,  byśmy w porę zauważyli nieproszonych gości i usunęli ich bez  ryzyka rozprzestrzenienia się po mieszkaniu. W ten sposób odseparujemy produkty od siebie i uniemożliwimy molom, które ewentualnie przynieśliśmy do domu ze sklepu, swobodne przenoszenie się na kolejne produkty.

Warto wiedzieć, że jeśli mole już się pojawiły, to na jednym sprzątaniu może się nie skończyć. Larwy moli wchodzą w najtrudniej dostępne zakamarki i tam się rozwijają. Więc w jakiś czas po pierwszym ataku mogą się pojawić kolejne osobniki. W tej sytuacji dobrze jest  powtórzyć sprzątanie i ponownie rozmieścić w kuchni lepy na dorosłe osobniki.

Mole potrafią złożyć jaja np pod sufitem, u jego zbiegu ze ścianą. Jeśli zauważymy więc w takich miejscach ciemniejsze punkty, natychmiast je usuńmy, by w domu nie pojawiły się ponownie larwy i dorosłe osobniki mklików.

Jak się pozbyć muszek owocówek?