Jak pasteryzowć przetwory, czyli owoce i warzywa w słoikach

2016-09-21 16:41

Pasteryzacja polega na utrwalaniu produktów spożywczych – owoców i warzyw - przez ogrzewanie w zamkniętych słoikach, wstawionych do naczynia z wodą i całkowicie lub częściowo w niej zanurzonych, w temperaturze od 75-90 °C, w różnym czasie w zależności od rodzaju surowców i wielkości opakowań. Co powinnismy wiedzeć o pasteryzacji, by się udała?

domowe_przetwory_czyli_owoce_i.jpg
Autor: photos.com Aby owoce i warzywa cieszyły nas swoim smakiem długo - konieczne jest przetworzenie ich i pasteryzowanie. Pasteryzacja zapobiega zepsuciu się przetworów.

Spis treści

  1. Czym jest pasteryzacja?
  2. Zasady pasteryzacji owoców i warzyw
  3. Pasteryzacja owoców i warzyw

Czym jest pasteryzacja?

Wysoka temperatura, w której przebiega pasteryzacja, niszczy drobnoustroje na produktach żywnościowych lub opakowaniach, powodujące psucie się produktów, a szczelne zamknięcie naczyń uniemożliwia dostęp drobnoustrojów z zewnątrz.

Prawidłowo pasteryzowane przetwory są trwałe, można je przechowywać przez kilka miesięcy. Zachowują one w dużym stopniu kształt, barwę, smak i zapach oraz wartość odżywczą surowca świeżego.

Zasady pasteryzacji owoców i warzyw

Trwałość produktów pasteryzowanych zależy od wielu czynników, z których najważniejsze to:

czystość surowca, przypraw, wody i naczyń

całkowite usunięcie powietrza z opakowania zawierającego pasteryzowany przetwór

czas i temperatura pasteryzacji

skład chemiczny utrwalonego surowca

Pasteryzacja owoców i warzyw

W gospodarstwie domowym pasteryzuje się następujące przetwory:

owoce we własnym soku

kompoty słodzone i niesłodzone

soki owocowe bez cukru i z małą ilością cukru

niskocukrowe dżemy

przeciery owocowe słodzone i niesłodzone

soki warzywne

przetwory z kwaśnych warzyw

marynaty

niektóre nietrwałe kiszonki

Do pasteryzacji należy przeznaczyć owoce i warzywa wyłącznie świeże, jędrne, bez plam i uszkodzeń.

Owoce i warzywa w warunkach domowych pasteryzuje się w wekach, słojach i butelkach typu „twist-off” (z zakręcanymi pokrywkami) i w butelkach. Najwygodniejsze w użyciu są słoje typu „ twist-off”.