Jak pasteryzowć przetwory, czyli owoce i warzywa w słoikach
Pasteryzacja polega na utrwalaniu produktów spożywczych – owoców i warzyw - przez ogrzewanie w zamkniętych słoikach, wstawionych do naczynia z wodą i całkowicie lub częściowo w niej zanurzonych, w temperaturze od 75-90 °C, w różnym czasie w zależności od rodzaju surowców i wielkości opakowań. Co powinnismy wiedzeć o pasteryzacji, by się udała?
Spis treści
Czym jest pasteryzacja?
Wysoka temperatura, w której przebiega pasteryzacja, niszczy drobnoustroje na produktach żywnościowych lub opakowaniach, powodujące psucie się produktów, a szczelne zamknięcie naczyń uniemożliwia dostęp drobnoustrojów z zewnątrz.
Prawidłowo pasteryzowane przetwory są trwałe, można je przechowywać przez kilka miesięcy. Zachowują one w dużym stopniu kształt, barwę, smak i zapach oraz wartość odżywczą surowca świeżego.
Zasady pasteryzacji owoców i warzyw
Trwałość produktów pasteryzowanych zależy od wielu czynników, z których najważniejsze to:
czystość surowca, przypraw, wody i naczyń
całkowite usunięcie powietrza z opakowania zawierającego pasteryzowany przetwór
czas i temperatura pasteryzacji
skład chemiczny utrwalonego surowca
Pasteryzacja owoców i warzyw
W gospodarstwie domowym pasteryzuje się następujące przetwory:
owoce we własnym soku
kompoty słodzone i niesłodzone
soki owocowe bez cukru i z małą ilością cukru
niskocukrowe dżemy
przeciery owocowe słodzone i niesłodzone
soki warzywne
przetwory z kwaśnych warzyw
marynaty
niektóre nietrwałe kiszonki
Do pasteryzacji należy przeznaczyć owoce i warzywa wyłącznie świeże, jędrne, bez plam i uszkodzeń.
Owoce i warzywa w warunkach domowych pasteryzuje się w wekach, słojach i butelkach typu „twist-off” (z zakręcanymi pokrywkami) i w butelkach. Najwygodniejsze w użyciu są słoje typu „ twist-off”.