Jak parzyć herbatę? Sposoby na dobrą herbatę.

2016-09-20 11:17

Herbata jest dobra tylko wtedy, gdy odpowiednio ją przygotujemy. Podajemy kilka sposobów jak to zrobić, aby otrzymać oczekiwany efekt.

jak-parzyc-herbate-sposoby-na-dobra-herbate.jpg
Autor: pixabay.com Herbata najlepiej smakuje świeżo zaparzona, w sposób angielski.

Spis treści

  1. Jak przygotować dobrą herbatę? 
  2. Jak przygotować dobrą herbatę? 

Herbata na sznurku - tak niestety wygląda nasza herbaciana rzeczywistość. Codzienność: do wrzącej wody wrzucamy torebkę, mieszamy, dodajemy cukru, wyjmujemy torebkę i gotowe. Tylko co? Na pewno nie dobra herbata!

Jak przygotować dobrą herbatę? 

Prawdziwa herbata to herbata liściasta. Im grubsze i większe listki tym lepszy gatunek. Czarnπą herbatę parzymy w bardzo prosty sposób - angielski. Potrzebujemy w tym celu herbaty sypkiej oraz dzbanka. Naczynie ogrzewamy za pomocą gorącej wody. Do ciepłego naczynia wsypujemy herbatę, tyle łyżeczek, ile filiżanek planujemy podać. Herbatę zalewamy niewielką ilością gorącej, wrzącej wody. Czekamy pięć minut, po czym uzupełniamy dzbanek resztą gorącej wody. Teraz czekamy kolejne kilka minut. Mieszamy zawartość i napój gotowy.

Herbatę podajemy w filiżankach o rozłożystym, łagodnym kształcie. Możemy do niej podać cukier, cytrynę lub, na angielską modłę - mleko. Zimą znakomicie smakować będzie z wiśniową konfiturą. Herbata smaczna jest tylko wtedy, gdy jest świeża. Naganny jest zwyczaj robienia tak zwanej esencji, mocnego naparu, który zalewamy gorącą wodą.

Herbata na sznurku - tak niestety wygląda nasza herbaciana rzeczywistość. Codzienność: do wrzącej wody wrzucamy torebkę, mieszamy, dodajemy cukru, wyjmujemy torebkę i gotowe. Tylko co? Na pewno nie dobra herbata!

Jak przygotować dobrą herbatę? 

Prawdziwa herbata to herbata liściasta. Im grubsze i większe listki tym lepszy gatunek. Czarnπą herbatę parzymy w bardzo prosty sposób - angielski. Potrzebujemy w tym celu herbaty sypkiej oraz dzbanka. Naczynie ogrzewamy za pomocą gorącej wody. Do ciepłego naczynia wsypujemy herbatę, tyle łyżeczek, ile filiżanek planujemy podać. Herbatę zalewamy niewielką ilością gorącej, wrzącej wody. Czekamy pięć minut, po czym uzupełniamy dzbanek resztą gorącej wody. Teraz czekamy kolejne kilka minut. Mieszamy zawartość i napój gotowy.

Herbatę podajemy w filiżankach o rozłożystym, łagodnym kształcie. Możemy do niej podać cukier, cytrynę lub, na angielską modłę - mleko. Zimą znakomicie smakować będzie z wiśniową konfiturą. Herbata smaczna jest tylko wtedy, gdy jest świeża. Naganny jest zwyczaj robienia tak zwanej esencji, mocnego naparu, który zalewamy gorącą wodą.