Jak gotować kaszę, aby nie straciła wartości odżywczych?

2016-11-12 9:17

Kaszę warto jeść tak często, jak to tylko możliwe, ponieważ zawieraja wiele cennych substancji odżywczych. Sprawdź, jak należy ją gotować, aby móc w pełni czerpać z jej bogactwa.

jak-gotowac-kasze-aby-nie-stracila-wartosci-odzywczych.jpg
Autor: Shutterstock Zalety kaszy.

Spis treści

  1. Kaszy nie należy gotować w foliowych torebkach
  2. W jaki sposób gotować kaszę?

Kaszy nie należy gotować w foliowych torebkach

Różne rodzaje kaszy należy w odpowiedni sposób gotować, tak by nie straciły swoich witamin i minerałów. Najpopularniejsza metoda – czyli wrzucenie odpowiedniej liczby torebek foliowych wypełnionych ziarnami kaszy do gorącej wody – w żadnym przypadku nie jest godna polecenia. Jak wobec tego gotować kaszę?

W jaki sposób gotować kaszę?

Najpierw do garnka wlewamy odpowiednią ilość wody. Warto się upewnić, ile wody wymaga każdy gatunek kaszy, na przykład kasza jaglana potrzebuje dwóch szklanek wody na jedną szklankę kaszy. Następnie dodajemy nieco soli i doprowadzamy wodę do temperatury wrzenia.

Teraz pora na kaszę. Tu uwaga: wrzucamy ją do garnka z gorącą wodą nie w torebkach, ale luzem (z torebek). Przed nami jeszcze około dwudziestu minut gotowania pod przykryciem. Gdy kasza będzie się dogotowywać, warto zamieszać w garnku od czasu do czasu, żeby się nie przypaliła.

Po ugotowaniu kaszy i opróżnieniu garnka dobrze będzie od razu zalać go zimną wodą i zostawić tak na kilka minut – to znacznie ułatwi zmywanie, bez względu na to, czy wykonamy je własnoręcznie, czy powierzymy zmywarce.

Nasze i nie nasze kasze. Czy je rozpoznasz?
Pytanie 1 z 7
Jak nazywamy bardzo drobną kaszę, często gotowaną na mleku?
Zdjęcie