Cukrzyca
Dieta dla osób chorujących na cukrzycę typu 2 odgrywa znaczącą rolę w procesie leczenia. Czasami już samo przejście na dietę cukrzycową daje efekty i nie trzeba przyjmować leków. O tym jednak decyduje lekarz na podstawie wyników badań. Ważne jest, aby chorzy na cukrzycę jedli tyle, ile potrzebują - ani za dużo, ani za mało. Jeśli cukrzyca jest wynikiem otyłości, trzeba zrzucić nadmierne kilogramy, ale nie można w tym celu stosować restrykcyjnych diet. Najlepiej skonsultować plan odchudzania z lekarzem lub dietetykiem.
Dieta przy cukrzycy
Diety dla diabetyków nie różnią się wiele od zaleceń stosowania zdrowej diety. Należy unikać soli oraz cukrów prostych zawartych w słodkich, suszonych i konserwowanych owocach, słodyczach i sokach. Niewskazany jest także alkohol.
Zalecane produkty to: świeże i gotowane warzywa (najlepsze są rośliny strączkowe), ryby i pełnoziarniste produkty. Tłuszcze zwierzęce są dopuszczalne, ale nie powinny stanowić głównego źródła tłuszczów. Najlepsza będzie oliwa z oliwek i olej rzepakowy. Tłuszcze trans są całkowicie zakazane, nie tylko dla cukrzyków, ale również dla zdrowych osób.
Dieta przy cukrzycy typu 2
Posiłki należy jeść regularnie, 3-5 razy dziennie, o stałych porach. Osoby z nadwagą i otyłością powinny spożywać mniej kalorii niż dotychczas. Należy dbać nie tylko o ilość spożywanego jedzenia, lecz także o jego jakość – posiłki powinny być zbilansowane, zawierać witaminy, mikro- i makroelementy, błonnik i wielonienasycone kwasy tłuszczowe.