Jajka na święta - jakie jajka wykorzystać do przygotowania potraw wielkanocnych?
Może zaskoczysz rodzinę na Wielkanoc i podasz jajka, ale nie kurze tylko: gęsie, przepiórcze, albo strusie? Wspaniale też prezentują się pisanki z jaj różnych wielkości! Sprawdź, jakie jajka można wykorzystać na Wielkanoc i do czego są najlepsze różne rodzaje jaj.
Spis treści
Jaja przepiórcze
Jaja przepiórcze (18 sztuk kosztuje w sklepie ok. 7-8 zł, bezpośrednio u hodowcy ok. 4 zł). Zamiast 1 jaja kurzego możesz wykorzystać 3-4 jaja przepiórcze. Są zdrowsze od kurzych - mają więcej żółtka, składników mineralnych i witamin, a mniej tłuszczu. Polecane dla alergików. Jak gotować? Na miękko półtorej minuty (aczkolwiek lepiej gotować je na twardo, bo są zbyt małe), na twardo czas przygotowania wyniesie 3–4 minuty.
Jaja strusie
Jaja strusie (cena ok. 50 zł - 90 zł/sztuka). Jedno jajo waży ok. 1.5 kg. Zawiera około kilograma białka i 320 g żółtka. Ma pięć razy więcej cennych nienasyconych tłuszczów niż jaja kurze, ale także więcej cholesterolu. Jedno jajo strusie odpowiada 10 do 30 jajek kurzych! Jak gotować? Na twardo 45-60 minut, w zależności od wielkości. Wspaniałe do ciast i na jajecznicę. Do stłuczenia skorupki przyda się młotek - skorupka jest 10 razy grubsza niż w przypadku jaja kurzego.
Jaja gęsie
Jaja gęsie (cena: ok. 4 zł /szt.). Jaja gęsie podobnie jak kacze są dość pożywne, ale ciężkostrawne. Zawierają dużo tłuszczu. Mają oleisty smak, dlatego najczęściej wykorzystuje się je do wypieków.
Jaja kacze
Kacze jaja (cena: ok 27 zł/10 sztuk) są nieco większe od kurzych - w wypiekach przyjmuje się, że jedno jajko kacze to ekwiwalent dwóch jaj kurzych. Zawierają więc odpowiednio więcej żółtka i białka od jajek kurzych, co za tym idzie - także więcej składników odżywczych. Jaja kaczki są bogate w witaminę B12, witaminę A, ryboflawinę, witaminę B6, niacynę, tiaminę i liczne minerały: fosfor, cynk, żelazo, magnez i oczywiście kwas foliowy. Jaja kaczki doskonale nadają się do pieczenia, smażenia i przygotowywania innych potraw. Mają bardziej zdecydowany smak niż jaja kurze.