Spis treści
Na ile sposobów można przyrządzić karpia?
Istnieje wiele sposobów na przygotowanie karpia. Można go zaserwować w galarecie (po żydowsku), w formie faszerowanej lub w najprostszej i lubianej przez wielu wersji smażonej. Karp sam w sobie jest rybą dość kaloryczną, dlatego też warto przygotować go w taki sposób, aby nie podnosić jego kaloryczności.
Sprawdź również >>> Jak sprawdzić świeżość karpia?
Karp smażony
Karp smażony, zwłaszcza ten w panierce, zrobionej z jaj i bułki tartej to bomba kaloryczna. Jest pyszny, ale wchłania bardzo dużo tłuszczu. Dużo mniej kalorii ma karp pieczony i wcale nie gorzej smakuje. Jeśli już zdecydujemy się na karpia smażonego to najlepiej i na pewno najzdrowiej smażyć na dobrze rozgrzanym oleju roślinnym.
Sprawdź także >>> Karp smażony - tradycyjny polski przepis
Ile kalorii ma porcja karpia (100 g):
smażonego – ok. 185 kcal
w panierce, smażonego na oleju – ok. 270 kcal
w galarecie – ok. 136 kcal
pieczonego – ok. 113 kcal
Sprawdź także >>> Jak odgrzać karpia podczas świąt?