Ile gotować mrożone pierogi? Kluczowy jest jeden moment

2022-12-06 16:34

Pierogi z kapustą i grzybami to klasyczne danie kuchni polskiej, które pojawia się na wigilijnym stole w prawie wszystkich domach. Zamiast czekać na ostatnią chwilę, pierogi można przygotować kilka tygodni wcześniej i je zamrozić. Jednak trzeba się do tego odpowiednio przygotować. Dowiedź się wszystkiego o gotowaniu zamrożonych pierogów.

Ile gotować mrożone pierogi
Autor: Shutterstock

Jak przygotować pierogi do mrożenia?

Zanim pyszne domowe pierogi wylądują w zamrażarce, należy je właściwie przygotować. Zblanszowane pierogi układa się na desce jeden obok drugiego i odstawia do całkowitego ostygnięcia. Następnie powinno się ułożyć je obok siebie na tacce, przykryć folią spożywczą i schować do zamrażarki. W ten sposób pierogi nie będą posklejane. Ten trik zapobiegnie również pęknięciom w czasie gotowania mrożonych pierogów. A jak ugotować zamrożone pierogi? 

Jak gotować mrożone pierogi?

  • W dużym garnku należy zagotować wodę. Lekką ją posolić i wlać łyżkę oleju. Dzięki temu pierogi będą swobodnie i równomiernie się gotować.
  • Najlepiej gotować zamrożone pierogi na małym ogniu. Zbyt duży płomień może spowodować, że zaczną się rozklejać, zanim się ugotują, a farsz nie będzie dość ciepły.
  • Najlepiej gotować mrożone pierogi pod częściowym przykryciem. Wytworzona w trakcie gotowania temperatura skutecznie je rozmrozi.  
  • Czy rozmrażać pierogi przed gotowaniem? Nie trzeba tego robić, ponieważ wcześniejsze rozmrożenie może spowodować, że pierogi się posklejają, ciasto popęka, a farsz wypłynie w czasie gotowania.

Ile gotować pierogi?

Wiemy już, jak ugotować mrożone pierogi. A jak długo gotować mrożone pierogi? Czas gotowania liczy się od momentu, kiedy pierogi wypłyną na powierzchnię. Zajmuje to około 5 minut bez względu na to, z jakim są farszem. Ugotowane mrożone pierogi należy wyjmować delikatnie i po kolei, aby nie naruszyć ciasta. Najlepiej zrobić to za pomocą łyżki cedzakowej.

Jak odgrzać mrożone pierogi?

Jest kilka sposobów, jak podgrzać mrożone pierogi:

  • gotowanie w wodzie – zamrożone pierogi wkłada się do osolonego wrzątku i gotuje 5 minut od wypłynięcia;
  • gotowanie na parze – zamrożone pierogi wkłada się do parowaru i gotuje 10 minut;
  • smażenie na patelni – zamrożone pierogi należy wcześniej rozmrozić, podsmażyć na oleju, wlać trochę wody, przykryć i dusić, aż ciasto będzie odpowiednio miękkie.

Ugotowane mrożone pierogi, które zostaną po wigilijnej kolacji, można następnego dnia podgrzać:

  • w wodzie – pierogi należy włożyć do wrzątku na 2-3 minuty;
  • na patelni – pierogi podsmaża się na niewielkiej ilości oleju, co sprawia, że ciasto staje się chrupiące;
  • w kuchence mikrofalowej – pierogi należy posmarować masłem, aby nie stały się suche i twarde.

Zobacz wideo i dowiedz się, jak zrobić najlepsze ciasto na pierogi.

Beszamel - Jak zrobić ciasto na pierogi?
Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE