Hyzop lekarski - jak wykorzystać go dla zdrowia?
Hyzop lekarski jest zimotrwałym półkrzewem dorastającym do 40-60 cm wysokości. Ma lancetowate liście osadzone na cienkiej łodydze, posiada również drobne kwiaty o szafirowo-fioletowym zabarwieniu, które są zebrane w gęste nibykłosy. Kwitnie od czerwca do sierpnia. Sprawdź, jak wykorzystać hyzop lekarski dla zdrowia.
Spis treści
Hyzop lekarski - właściwości
Hyzop lekarski stosowany jest przy nieżytach oskrzeli i jelit oraz kamicy nerkowej. Ziele hyzopu zmniejsza wydzielanie potu, ułatwia odkrztuszanie, działa przeciwzapalnie (dobry np. do płukania w stanach zapalnych jamy ustnej i dziąseł), przeciwbakteryjnie, pobudza wydzielanie soku żołądkowego, poprawia trawienie oraz ma właściwości wiatropędne.
Hyzop - zbiory
Ścinamy górne łodyżki i kwitnące wierzchołki hyzopu w drugim roku wegetacji, na początku kwitnienia. Suszymy je na powietrzu, pod zadaszeniem, w przewiewie, związane w pęczki i powieszone. Po wysuszeniu obrywamy liście i kwiaty. Przechowujemy je w szczelnym pojemniku szklanym lub metalowym.
Hyzop - zastosowanie
Napar: 2-3 łyżki ziela i czubków kwiatostanów zalewamy litrem wrzącej wody. Odstawiamy pod przykryciem na 15 minut. Pijemy 3 razy dziennie po szklance w przewlekłych nieżytach dróg oddechowych i astmie.
Odwar: 3 łyżki ziela zalewamy litrem wody i gotujemy ok. 15 minut. Używamy do płukania przy stanach zapalnych jamy ustnej, gardła i migdałków.
W kuchni: dodajemy hyzop do sosów, pieczeni, ryb, pasztetów, zup oraz surówek - poprawiają smak mdłych potraw. Używany jest też do produkcji wódek ziołowych, wermutów i gorzkich likierów