Hot drink - co to jest?
Gorące drinki, czyli hot drinks, doskonale sprawdzą się na rozgrzewkę w długie, mroźne, zimowe wieczory. Oprócz grzanego piwa, czy wina warto też spróbować alkoholi z innych stron świata. Glogg, czyli skandynawski hot drink to nieco bardziej wyszukany przykład gorącego drinka. Co to jest i go zrobić?
Spis treści
- Sposób na rozgrzanie organizmu
- Glogg - skandynawski hot drink
- Hot drinki z różnych stron świata
- Glogg - jak go zrobić?
Sposób na rozgrzanie organizmu
Zimą, czy też późną jesienią musi być zimo, ale choć odwiecznego prawa natury nie da się odwrócić, to można spróbować się z nim zmierzyć. Do frontu walki z chłodem warto włączyć nową, ale już wielokrotnie sprawdzoną broń - gorącego drinka. Wielu wielbicieli trunków zapewne zastanawia się co to takiego jest hot drink, z jakich składników jest przyrządzany i jak go zrobić.
Glogg - skandynawski hot drink
Po skandynawski hot drink warto sięgnąć w długie zimowe wieczory, bo doskonale rozgrzewa, wyróżnia się wyszukanymi walorami smakowymi i aromatem, który zostaje w pamięci na długo. Poza tym hot drink rodem ze Skandynawii już w niewielkich ilościach sprawia, że może zaszumieć nam w głowie, więc oddając się degustacji tego drinka, warto mieć to na uwadze.
Hot drinki z różnych stron świata
W różnych stronach świata królują inne gorące drinki. Przepisy na hot drinks w pięknych okolicznościach przyrody w różnych krajach świata pozwalają na naprawdę dużą dozę oryginalności i własnej inwencji twórczej. Zapewniamy wszystkich miłośników wysokoprocentowych trunków, że świat nie kończy się na grzanym winie z goździkami czy grzanym piwie.
Bo tak na przykład Czesi uwielbiają sięgać po swojską teplą miedovinę, czyli miód na ciepło. Skandynawowie z mroźnych krańców północnej Europy często poprawiają sobie humor rozgrzewając się Gloggiem, czyli skandynawskim hot drinkiem.
Glogg - jak go zrobić?
Glogg, inaczej w języku angielskim scandynavian hot drink, jest to charakterystyczny skandynawski gorący drink, który właśnie w Szwecji jest najbardziej znany pod tą pierwszą nazwą. Do jego przygotowania używa się koniaku bądź brandy, czerwonego bądź południowego wina. Skład hot drink to także: cukier, rodzynki, łuskane orzechy, migdały, przyprawy korzenne.
Wszystkie te składniki, poza winem, podgrzewa się w metalowej misce lub rondlu ze stali nierdzewnej, a po podgrzaniu napój zapala i miesza tak długo aż cukier się rozpuści, a ogień zgaśnie. Potem miesza się wszystko łyżką wazową i dodaje wino. Gorący Glogg podaje się w kubkach ponczowych.