Hot-dogi - przetworzone mięso. Sprawdź, dlaczego są szkodliwe dla zdrowia
Rak, cukrzyca i choroby serca dotykają coraz większej liczby osób na świecie. W dużej mierze winny jest temu nasz tryb życia i dieta. Wystarczy codziennie fundować sobie hot-doga, aby znaleźć się w grupie osób zagrożonych rakiem jelita grubego! Sprawdź, dlaczego hot-dogi są szkodliwe dla zdrowia.
Hot-dogi - przetworzone mięso
Już 50 gram przetworzonego mięsa, występującego w jednym hot-dogu, jeżeli spożywa się je codziennie, zwiększa ryzyko zachorowania na raka jelita grubego średnio o 21 proc. - uważają członkowie Physicians Committee for Responsible Medicine (Komitetu Lekarzy na rzecz Medycyny Odpowiedzialnej).
- Z tego powodu hot dogi powinny być opatrzone etykietą ostrzegawczą, która pozwoli zrozumieć konsumentom, jakie ryzyko dla zdrowia niesie ich jedzenie – uważa Susan Levin, dyrektor ds. edukacji żywieniowej z PCRM.
Obok występowania raka, organizacja PCRM wskazuje również na powiązanie spożywania przetworzonego mięsa, jak w hot-dogach, z możliwością pojawienia się cukrzycy czy chorób serca. Opierając się na wynikach badań przeprowadzonych m.in. w Tajlandii czy Australii, Levin stawia tezę, w myśl której „hot-dog dziennie może doprowadzić do wcześniejszej śmierci”.
PCRM to amerykańska organizacja non profit zajmująca się się przede wszystkim promowaniem diety wegańskiej, medycyny prewencyjnej, szeroką edukacją żywieniową oraz działaniami na rzecz zniesienia testów na zwierzętach.