Homary – jak przyrządzić gotowanego homara i jak go podać?

2020-11-14 9:48

Homar – król skorupiaków i jednocześnie jeden z największych przysmaków z owoców morza. Bywa jednak, że mamy problem z przygotowaniem homara. Jak go przyrządzić? Jak podawać homary?

Homary – jak przyrządzić gotowanego homara i jak go podać?
Autor: Shutterstock Przyrządzenie homara może sprawić nieco trudności, ale jego smak wynagrodzi starania.

Spis treści

  1. Homar żywy czy mrożony?
  2. Jak kupować żywego homara?
  3. Gotowany homar

Homar to jeden z największych skorupiaków, dziesięcionóg, charakteryzujący się bardzo smacznym i delikatnym mięsem. Jak właściwie przyrządzić i podać homara?

Homar żywy czy mrożony?

Homary, choć do niedawna traktowane trochę nieufnie nawet przez sprawnych kucharzy, coraz śmielej wkraczają na stoły w naszych domach. W hipermarketach i sklepach spożywczych można już kupić mrożone mięso z homara. W niektórych sklepach możemy także trafić na sprzedaż żywych homarów, które oczywiście są nieporównywalnie smaczniejsze i bogatsze w składniki odżywcze.

Jak kupować żywego homara?

Kupując żywego homara, należy sprawdzić przede wszystkim twardość pancerza. Świadczy on o kondycji i świeżości homara. Ponadto skorupiak powinien dawać znaki życia, ruszać odnóżami itd. Pamiętajmy, że homara nie zabijamy na wzór choćby ryb. Nasz okaz powinien wylądować w garnku z wrzącą wodą. Dobrze jest wcześniej włożyć go na kilka godzin do lodówki.

Gotowany homar

Mięso homara jest bardzo delikatne i nie jest go dużo, stąd nie powinniśmy wybierać przepisów, w których przyprawy zabiją nam smak skorupiaka. Najprostszy sposób to ugotowanie homara i podawanie go z cytryną. Woda powinna być osolona, a homara gotujemy ok. 10-15 minut. Następnie ostrym nożem musimy rozkroić go na pół (wzdłuż) i wydobyć mięso – najwięcej znajduje się w części ogonowej. Warto delikatnie wyjąć jadalne kawałki, a następnie wyczyścić i opłukać pancerz, w którym z powrotem umieścimy mięso. Efekt na talerzu jest tyleż zaskakujący, co efektowny. Musimy również dostać się do jadalnej części szczypiec. W restauracji dostajemy z reguły specjalne szczypczyki do rozłupania homara. W kuchni możemy poradzić sobie tępą częścią noża. Resztę mięsa również wkładamy do pancerza. Podajemy z cytryną, limonką, saute lub z masłem czosnkowym.