Grzybek tybetański - jakie ma właściwości? Jak przygotować z niego domowy kefir?
Kefirjest bardzo zdrowy. Tyle tylko, że w kefirze ze sklepu bardzo często znajdziemy tyle "wspomagaczy", że jego właściwości prozdrowotne są zdecydowanie mniejsze niż powinny. Dlatego najlepiej zatroszczyć się o produkcję kefiru we własnym zakresie. Szczególnie zdrowy jest ten produkowany z grzybka tybetańskiego. Jak to zrobić?
Grzybek tybetański — przypominający wyglądem małe różyczki kalafiora o nieregularnym kształcie — najlepiej pożyczyć od znajomych lub po prostu kupić np. w sklepie ze zdrową żywnością. Kefir, który uzyskamy z pomocą tego zlepka bakterii i drożdży będzie nieco kwaskowaty w smaku i bardzo zdrowy. Zawiera probiotyki oczyszczające nasz układ trawienny oraz bogactwo substancji odżywczych m.in. białka, wapń, witaminy z grupy B (np.B1, B5, B7, B12, niacynę – B3, kwas foliowy – B9), witaminę K oraz minerały takie, jak fosfor, wapń, magnez.
Jak zrobić kefir z grzybka tybetańskiego?
Do produkcji kefiru oprócz samego grzybka (dwie łyżeczki) potrzebujemy niemetalowej szklanki/miseczki, niemetalowej łyżeczki, niemetalowego sitka, kawałka gazy i szklanki mleka (najlepiej świeżego lub w ostateczności pasteryzowanego, tłustego). Hodowla kefiru trwa 24 godziny, jednak jeśli dodamy mniej mleka smakiem mlecznego napoju będziemy mogli cieszyć się już nawet po 8 godzinach.
Grzybek należy przepłukać zimną bieżącą wodą na plastikowym sitku tak, aby nie był pokryty mlekiem
Dwie łyżeczki czystego grzybka umieść w szklanej miseczce i zalej mlekiem
Miseczkę przykryj gazą, aby zapewnić dostęp powietrza, ale zabezpieczyć przed zabrudzeniami
Odstaw naczynie na 24 godziny w ciepłe miejsce.
Po 24 godzinach przemieszaj kefir plastikową lub drewnianą łyżką i przecedź przez sitko. Gotowe!
Konsystencja uzyskanego napoju będzie jednolita po wymieszaniu. W smaku kefir jest nieco kwaskowaty i ma dość specyficzny zapach, jednak można go zneutralizować dodając do kefiru miód czy syrop malinowy.
Tak wytworzony kefir można pić lub spożywać razem z musli i owocami. Aby w pełni odczuć jego właściwości prozdrowotne należy pić go codziennie przez 20 dni. Potem zalecana jest 10 dniowa przerwa, po której ponownie można powtórzyć cykl.