Grzybek tybetański - jakie ma właściwości? Jak przygotować z niego domowy kefir?

2017-01-13 17:26

Kefirjest bardzo zdrowy. Tyle tylko, że w kefirze ze sklepu bardzo często znajdziemy tyle "wspomagaczy", że jego właściwości prozdrowotne są zdecydowanie mniejsze niż powinny. Dlatego najlepiej zatroszczyć się o produkcję kefiru we własnym zakresie. Szczególnie zdrowy jest ten produkowany z grzybka tybetańskiego. Jak to zrobić?

Grzybek tybetański - jakie ma właściwości? Jak przygotować z niego domowy kefir?
Autor: Shutterstock Grzybek tybetański służy do domowej produkcji zdrowego kefiru

Grzybek tybetański —  przypominający wyglądem małe różyczki kalafiora o  nieregularnym kształcie — najlepiej pożyczyć od znajomych lub po prostu kupić np. w sklepie ze zdrową żywnością. Kefir, który uzyskamy z pomocą tego zlepka bakterii i drożdży będzie nieco kwaskowaty w smaku i bardzo zdrowy. Zawiera probiotyki oczyszczające nasz układ trawienny oraz bogactwo substancji odżywczych m.in. białka, wapń, witaminy z grupy B (np.B1, B5, B7, B12, niacynę – B3, kwas foliowy – B9), witaminę K oraz minerały takie, jak fosfor, wapń, magnez.

Jak zrobić kefir z grzybka tybetańskiego?

Do produkcji kefiru oprócz samego grzybka (dwie łyżeczki) potrzebujemy niemetalowej szklanki/miseczki, niemetalowej łyżeczki, niemetalowego sitka, kawałka gazy i szklanki mleka (najlepiej świeżego lub w ostateczności pasteryzowanego, tłustego). Hodowla kefiru trwa 24 godziny, jednak jeśli dodamy mniej mleka smakiem mlecznego napoju będziemy mogli cieszyć się już nawet po 8 godzinach.

Grzybek należy przepłukać zimną bieżącą wodą na plastikowym sitku tak, aby nie był pokryty mlekiem

Dwie łyżeczki czystego grzybka umieść w szklanej miseczce i zalej mlekiem

Miseczkę przykryj gazą, aby zapewnić dostęp powietrza, ale zabezpieczyć przed zabrudzeniami

Odstaw naczynie na 24 godziny w ciepłe miejsce.

Po 24 godzinach przemieszaj kefir plastikową lub drewnianą łyżką i przecedź przez sitko. Gotowe!

Konsystencja uzyskanego napoju będzie jednolita po wymieszaniu. W smaku kefir jest nieco kwaskowaty i ma dość specyficzny zapach, jednak można go zneutralizować dodając do kefiru miód czy syrop malinowy.

Tak wytworzony kefir można pić lub spożywać razem z musli i owocami. Aby w pełni odczuć jego właściwości prozdrowotne należy pić go codziennie przez 20 dni. Potem zalecana jest 10 dniowa przerwa, po której ponownie można powtórzyć cykl.

Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE