Graviola: właściwości zdrowotne. Jak jeść graviolę? Czy graviola leczy raka?

2017-03-27 11:58 redakcja
Graviola: właściwości zdrowotne. Jak jeść graviolę? Czy graviola leczy raka?
Autor: thinkstockphotos.com Z miąższu gravioli można przygotować pyszne i zdrowe koktajle

Graviola to owoc, który w ostatnich latach cieszy się dużym zainteresowaniem miłośników zdrowego odżywiania się, a także medycyny naturalnej. Liczne badania potwierdzają, że graviola leczy raka, bezpiecznie niszcząc niektóre komórki nowotworowe. Sprawdź, co jeszcze warto o niej wiedzieć i jak jeść graviolę.

Graviola: co to za owoc?

Graviola, inaczej Annona muricata albo guanábana, to owoc rosnący w Ameryce Południowej i Północnej na kilkumetrowych, wiecznie zielonych drzewach. Od dawna wykorzystywany jest w medycynie ludowej zwłaszcza w Brazylii i Peru. Graviola w kształcie nieco przypomina gruszkę. Ma zieloną, chropowatą skórkę, a w środku biały, bardzo soczysty miąższ. Korzystne dla zdrowia właściwości ma zarówno sam owoc, jak i jego liście czy kora drzewa.

Właściwości zdrowotne gravioli

Indianie w Ameryce Południowej wykorzystywali graviolę do walki z pasożytami układu pokarmowego. Owoc wskazany jest też przy różnorodnych schorzeniach, takich jak biegunka, gorączka, nadciśnienie, choroby serca, wątroby czy reumatyzm. Graviola wspiera też układ odpornościowy, co ogólnie zwiększa dobrostan organizmu.

Graviola – lek na raka?

Jednak graviola jest najbardziej znana z tego, że ma doskonałe właściwości antynowotworowe. Można wręcz śmiało powiedzieć, że graviola to naturalny lek na raka. Nad owocem prowadzono niezależne badania w wielu ośrodkach, w tym w Stanach Zjednoczonych. Okazało się, że acetogeniny annonaceowe, które występują w gravioli, bezpiecznie niszczą komórki wielu typów nowotworów, jak np. mięsak płuc i trzustki, rak piersi, chłoniak czy gruczolakoraki prostaty, płuc i jelit. Co więcej, naturalne substancje w gravioli mają aż 10 tys. razy silniejsze działanie niż adriamycin, czyli lek stosowany w chemioterapii.

Jak jeść graviolę?

Z pysznego, soczyście owocowego miąższu gravioli można przyrządzać napoje i koktajle, dodawać je do deserów albo po prostu jeść graviolę na surowo. Warto też wycisnąć sok z owoców, w którym kumulują się wartościowe składniki odżywcze. Korzystne działanie dla zdrowia mają też liście gravioli – przygotowuje się z nich napary.

Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE