Gotuj powoli na święta

2019-12-13 15:49 Art_sponsorowany

Slow cooking, czyli wolne gotowanie to trend, który warto wdrożyć na święta. Wolnowar Crock-Pot wydobędzie więcej smaku z naszych potraw wigilijnych i świątecznych. Pozwoli też na zachowanie większej ilości witamin oraz składników mineralnych niż gotowanie tradycyjne, ale przede wszystkim oszczędzi nasz czas, ponieważ gotowanie w wolnowarze nie wymaga naszej obecności. Kuszące?

Crock-Pot
Autor: Materiały prasowe Crock-Pot    

Spis treści

  1. 1. Kompot z rabarbaru i jabłek z nutą kardamonu
  2. 2. Morszczuk po cygańsku
  3. 3. Zupa rybna halaszle

Grzybowa, barszcz, farsz na pierogi, bigos lub postna kapusta ze śliwkami czy grzybami, wigilijna ryba... Wszystkie te potrawy zyskają nowy wymiar smaku, gdy przygotujemy je w wolnowarze Crock-Pot.

Warzywa, w przeciwieństwie do tradycyjnego gotowania, nie stracą witamin i minerałów, muszą jednak być zanurzone w sosie. Z ulubionego mięsa przygotujemy pyszny gulasz dla rodziny na pierwszy dzień świąt.

Do wyboru mamy dwa rodzaje panelu obsługi – manualny lub cyfrowy. Cyfrowy jest wygodniejszy w obsłudze. Wkładamy wszystkie składniki potrawy do garnka, ustawiamy odpowiedni czas i tryb gotowania i... potrawa gotuje się sama. Crock-Pot ma funkcję timera, która zakończy gotowanie po określonym czasie i automatycznie przełączy wolnowar w tryb podtrzymywania temperatury. A to odciąży nas w pracy w okresie przedświątecznej gorączki przygotowań.

Kolejną cechą wolnowaru jest jej misa – kamionkowa lub ceramiczna z powłoką DuraCeramic, charakteryzującą się m.in. szybszym czasem nagrzewania, możliwością podsmażania na wszystkich rodzajach kuchenek, czy termoodpornością.

Wolnowary różnią się także pod względem wielkości misy. Pojemność wolnowarów zaczyna się od 2,4l (2 porcje), aż do pojemności 6l (7 porcji). Do wyboru więc mamy modele, które pozwolą nam ugotować danie na kilka dni lub na przyjęcie świąteczne dla naszych gości.

Razem z wolnowarem dostajemy książeczkę z przepisami. A oto przykłady przepisów świątecznych, zaproponowane przez Ambasadora marki Crock-Pot – Jana Kuronia:

1. Kompot z rabarbaru i jabłek z nutą kardamonu

To klasyczna kompozycja wzbogacona w ziarna kardamonu, które dodają jej fantastycznej świeżości.

Czas gotowania w trybie HIGH: 2h

Czas gotowania w trybie LOW: 3h

Liczba porcji: 8

Czas przygotowania: 10 minut

Składniki:

2 kg rabarbaru (bez liści są trujące!!!),

3 jabłka pokrojone w ćwiartki i pozbawione gniazd nasiennych,

8 ziaren kardamonu,

pół szklanki cukru lub miodu,

3 litry zimnej wody.

Sposób przygotowania:Wszystkie składniki umieść w wolnowarze Crock-Pot i wybierz odpowiedni tryb i czas gotowania.

2. Morszczuk po cygańsku

Dość nietypowy sos jak na rybę morską. Zdecydowanie może pasować dzieciom, co przy rybach jest na wagę złota.

Czas gotowania w trybie HIGH: 2h

Czas gotowania w trybie LOW: 3,5h

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: 30 minut

Składniki:

1,5 kg filetów z morszczuka,

sól, pieprz,

2 średniej wielkości cebule pokrojone w kostkę,

5 ząbków czosnku posiekanych w płatki,

50 g koncentratu pomidorowego,

250 g ogórków konserwowych pokrojonych paski,

pół szklanki posiekanej natki pietruszki, szczypiorku (bądź szczypioru),

2 łyżki musztardy,

10 liści laurowych,

12 ziaren ziela angielskiego,

30 ml oliwy, cukier, sól, pieprz.

Sposób przygotowania:Rybę natrzyj solą i pieprzem. Dno wolnowara nasmaruj delikatnie oliwą. Na spodzie umieść morszczuka. Pozostałe składniki dobrze wymieszaj i obłóż nimi rybę. Wybierz odpowiedni tryb i czas gotowania. Serwuj z kaszą.

3. Zupa rybna halaszle

W wolnowarze wychodzi znakomicie, nawet bez smażenia. Ilość papryki może być dla ciebie zadziwiająca, ale tak jedzą Węgrzy.

Czas gotowania w trybie HIGH: 2,5h

Czas gotowania w trybie LOW: 3,5h

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: 30 minut

Składniki:

1 duża cebula pokrojona w kostkę

1 por drobno posiekany,

2 ząbki czosnku,

1 duża marchewka pokrojona w pół plastry,

2 łodygi selera naciowego pokrojone plastry,

2 papryki pokrojone w plastry,

3 łyżki słodkiej mielonej papryki,

1 łyżka mielonego kminku lub pieprzu ziołowego,

1 łyżeczka ostrej mielonej papryki,

2 l bulionu (najlepiej rybnego),

1 kg filetu z karpia, szczupaka lub innej ryby słodkowodnej,szklanka czerwonego wina,

2/3 szklanki zacierek lub makaronu orzo.

Sposób przygotowania:Umieść wszystkie składniki i połowę ryby w wolnowarze. Wybierz odpowiedni tryb i czas gotowania. Na godzinę przed końcem gotowania dodaj makaron lub zacierki i pozostałą część rybiego mięsa. Serwuj z koperkiem.

Szukając przepisów na dania z wolnowaru warto odwiedzić stronę crockpot.pl. Znajduje się tam aktualizowana na bieżąco baza z przepisami na dania jednogarnkowe – m.in. zupy, sosy, dania główne, czy desery.

Wszystkie wolnowary i zestawy można kupić na stronie crockpot.pl.