Gołąbki z mięsem i orzechami w liściach włoskiej kapsty
Gołąbki to tradycyjne danie, które lubi chyba każdy. Warto czasem poeksperymentować ze składnikami, bo można uzyskać zaskakujące efekty. Sprawdźcie, jak smakują gołąbki z orzechami.
Ciekawy pomysł na urozmaicenie obiadowego menu. Farsz do gołąbków z dodatkiem aromatycznego boczku i pysznych włoskich orzechów, do tego przyprawiony odświeżającą miętą. Takie gołąbki na długo zapadną w pamięć.
Składniki:
8 liści kapusty włoskiej
30 g orzechów włoskich
1 papryka
50 g boczku
pół kg mięsa mielonego
suszona mięta
papryka mielona
4 łyżki mąki
2 jajka
100 g masła
sól i pieprz
Liście kapusty sparz wrzątkiem, aby zmiękły, osącz.
Orzechy drobno posiekaj, paprykę umyj, oczyść i pokrój w kosteczkę.
Mięso przypraw solą, pieprzem, miętą i słodką papryką, dodaj mąkę i jajka.
Mięso wymieszaj z pokrojoną papryką, boczkiem i orzechami.
Masę mięsną zawinąć w liście kapusty, związać i włożyć do naczynia żaroodpornego.
Dodać masło, przykryć i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
Piec 30 min w temperaturze 200 stopni Celsjusza.
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska i Anna Śmiałek