Gołąbki z mięsem i orzechami w liściach włoskiej kapsty

2019-05-27 8:05

Gołąbki to tradycyjne danie, które lubi chyba każdy. Warto czasem poeksperymentować ze składnikami, bo można uzyskać zaskakujące efekty. Sprawdźcie, jak smakują gołąbki z orzechami.

Gołąbki z mięsem i orzechami w liściach włoskiej kapsty
Autor: Shutterstock Gołąbki z mięsem i orzechami - pyszna wariacja na temat tradycyjnego dania.

Ciekawy pomysł na urozmaicenie obiadowego menu. Farsz do gołąbków z dodatkiem aromatycznego boczku i pysznych włoskich orzechów, do tego przyprawiony odświeżającą miętą. Takie gołąbki na długo zapadną w pamięć.

Składniki:

8 liści kapusty włoskiej

30 g orzechów włoskich

1 papryka

50 g boczku

pół kg mięsa mielonego

suszona mięta

papryka mielona

4 łyżki mąki

2 jajka

100 g masła

sól i pieprz

Liście kapusty sparz wrzątkiem, aby zmiękły, osącz.

Orzechy drobno posiekaj, paprykę umyj, oczyść i pokrój w kosteczkę.

Mięso przypraw solą, pieprzem, miętą i słodką papryką, dodaj mąkę i jajka.

Mięso wymieszaj z pokrojoną papryką, boczkiem i orzechami.

Masę mięsną zawinąć w liście kapusty, związać i włożyć do naczynia żaroodpornego.

Dodać masło, przykryć i wstawić do rozgrzanego piekarnika.

Piec 30 min w temperaturze 200 stopni Celsjusza.

Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska i Anna Śmiałek