Gofry chrupiące. Zastosuj ten trik, a będą smakować jak z nadmorskiej budki

2023-02-06 13:19

Gofry według tego sprawdzonego przepisu udają się zawsze. Są lekkie, puszyste i przyjemnie chrupiące. Świetnie smakują oprószone cukrem pudrem oraz z bitą śmietaną i świeżymi owocami. Dzięki temu przepisowi poczujecie się jak w czasie wakacji, bo gofry mają taki sam smak jak te z budki nad Bałtykiem.

gofry chrupiące
Autor: Shutterstock

Spis treści

  1. Przepis na gofry chrupiące
  2. Co zrobić, żeby gofry były chrupiące?
  3. Z czym podawać gofry?
  4. Chrupiące gofry – przepis krok po kroku

Przepis na gofry chrupiące

  • To łatwy przepis na pyszne i chrupiące gofry.
  • Ciasto na gofry robi się w kilka minut. Najważniejszą czynnością jest ubicie białek i delikatne wymieszanie ich z pozostałymi składnikami.
  • Jak długo piec gofry? Czas pieczenia zależy od rodzaju i mocy gofrownicy. W tych o mocy 700 W pieczeni może potrwać nawet 10 minut. Gofrownice o mocy 1000 W i więcej potrzebują maksymalnie 5 minut.
  • Lista składników obejmuje produkty, które są w sklepach przez cały rok. Do przygotowania surowego ciasta na gofry potrzebna jest mąka pszenna, mleko, woda, olej, jajka, odrobina cukru i cukru z prawdziwą wanilią oraz proszek do pieczenia.
  • Cukier z prawdziwą wanilią zastąpi jedno opakowanie cukru wanilinowego lub jedna łyżeczka ekstraktu waniliowego.
  • Smak ciasta podkręci cynamon, kardamon lub imbir. Można też skusić się na dodanie szczypty przyprawy do piernika.

Co zrobić, żeby gofry były chrupiące?

  • Jajka powinny mieć temperaturę pokojową.
  • Piana z białek powinna być dobrze ubita i sztywna.
  • Proszku do pieczenia nie można pominąć. To właśnie on tworzy pęcherzyki powietrza, dzięki którym ciasto unosi się, a gofry stają się chrupiące.
  • Trzeba maksymalnie rozgrzać gofrownicę.
  • Nie można otwierać gofrownicy w czasie pieczenia.
  • Upieczone gofry należy przekładać na kratkę, aby dobrze ostygły i odparowały. Ten sposób zapobiega gumowatej konsystencji.

Z czym podawać gofry?

Gofry to pyszny i chrupiący deser, który smakuje zawsze i każdemu. Do gofrów można podać różne dodatki, które wzbogacą ich wygląd i smak:

  • cukier puder
  • bita śmietana
  • lody
  • dżem lub frużelina owocowa
  • świeże owoce sezonowe
  • kolorowa posypka
  • wiórki kokosowe
  • starta czekolada
  • polewa czekoladowa, karmelowa lub toffi

Chrupiące gofry – przepis krok po kroku

Czas przygotowania: 45 minut

Liczba porcji: 16 sztuk

Składniki

300 g mąki pszennej

250 ml mleka

250 ml wody

100 ml oleju

2 jajka

2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią

1 łyżka cukru

1 łyżeczka proszku do pieczenia

szczypta soli

olej

Przygotowanie

1. Białka oddzielić od żółtek.

2. Do żółtek wlać mleko, wodę i olej. Wsypać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i zmiksować.

3. Białka ubić na sztywno z cukrem i cukrem z prawdziwą wanilią oraz szczyptą soli. Stopniowo dodawać do masy z żółtek i delikatnie mieszać do połączenia składników.

4. Maksymalnie rozgrzać gofrownicę. Foremki posmarować olejem. Nakładać porcje ciasta i piec, aż gofry będą rumiane. Przekładać na kratę, aby ostygły i odparowały.

5. Podawać z cukrem pudrem, bitą śmietaną, owocami i innymi dodatkami.

Jak zrobić NALEŚNIKI idealne?