Gofry chrupiące. Zastosuj ten trik, a będą smakować jak z nadmorskiej budki
Gofry według tego sprawdzonego przepisu udają się zawsze. Są lekkie, puszyste i przyjemnie chrupiące. Świetnie smakują oprószone cukrem pudrem oraz z bitą śmietaną i świeżymi owocami. Dzięki temu przepisowi poczujecie się jak w czasie wakacji, bo gofry mają taki sam smak jak te z budki nad Bałtykiem.
Spis treści
- Przepis na gofry chrupiące
- Co zrobić, żeby gofry były chrupiące?
- Z czym podawać gofry?
- Chrupiące gofry – przepis krok po kroku
Przepis na gofry chrupiące
- To łatwy przepis na pyszne i chrupiące gofry.
- Ciasto na gofry robi się w kilka minut. Najważniejszą czynnością jest ubicie białek i delikatne wymieszanie ich z pozostałymi składnikami.
- Jak długo piec gofry? Czas pieczenia zależy od rodzaju i mocy gofrownicy. W tych o mocy 700 W pieczeni może potrwać nawet 10 minut. Gofrownice o mocy 1000 W i więcej potrzebują maksymalnie 5 minut.
- Lista składników obejmuje produkty, które są w sklepach przez cały rok. Do przygotowania surowego ciasta na gofry potrzebna jest mąka pszenna, mleko, woda, olej, jajka, odrobina cukru i cukru z prawdziwą wanilią oraz proszek do pieczenia.
- Cukier z prawdziwą wanilią zastąpi jedno opakowanie cukru wanilinowego lub jedna łyżeczka ekstraktu waniliowego.
- Smak ciasta podkręci cynamon, kardamon lub imbir. Można też skusić się na dodanie szczypty przyprawy do piernika.
Co zrobić, żeby gofry były chrupiące?
- Jajka powinny mieć temperaturę pokojową.
- Piana z białek powinna być dobrze ubita i sztywna.
- Proszku do pieczenia nie można pominąć. To właśnie on tworzy pęcherzyki powietrza, dzięki którym ciasto unosi się, a gofry stają się chrupiące.
- Trzeba maksymalnie rozgrzać gofrownicę.
- Nie można otwierać gofrownicy w czasie pieczenia.
- Upieczone gofry należy przekładać na kratkę, aby dobrze ostygły i odparowały. Ten sposób zapobiega gumowatej konsystencji.
Z czym podawać gofry?
Gofry to pyszny i chrupiący deser, który smakuje zawsze i każdemu. Do gofrów można podać różne dodatki, które wzbogacą ich wygląd i smak:
- cukier puder
- bita śmietana
- lody
- dżem lub frużelina owocowa
- świeże owoce sezonowe
- kolorowa posypka
- wiórki kokosowe
- starta czekolada
- polewa czekoladowa, karmelowa lub toffi
Chrupiące gofry – przepis krok po kroku
Czas przygotowania: 45 minut
Liczba porcji: 16 sztuk
Składniki
300 g mąki pszennej
250 ml mleka
250 ml wody
100 ml oleju
2 jajka
2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
1 łyżka cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
olej
Przygotowanie
1. Białka oddzielić od żółtek.
2. Do żółtek wlać mleko, wodę i olej. Wsypać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i zmiksować.
3. Białka ubić na sztywno z cukrem i cukrem z prawdziwą wanilią oraz szczyptą soli. Stopniowo dodawać do masy z żółtek i delikatnie mieszać do połączenia składników.
4. Maksymalnie rozgrzać gofrownicę. Foremki posmarować olejem. Nakładać porcje ciasta i piec, aż gofry będą rumiane. Przekładać na kratę, aby ostygły i odparowały.
5. Podawać z cukrem pudrem, bitą śmietaną, owocami i innymi dodatkami.