Gofry chrupiące. Zastosuj ten trik, a będą smakować jak z nadmorskiej budki

2023-02-06 13:19

Gofry według tego sprawdzonego przepisu udają się zawsze. Są lekkie, puszyste i przyjemnie chrupiące. Świetnie smakują oprószone cukrem pudrem oraz z bitą śmietaną i świeżymi owocami. Dzięki temu przepisowi poczujecie się jak w czasie wakacji, bo gofry mają taki sam smak jak te z budki nad Bałtykiem.

gofry chrupiące
Autor: Shutterstock

Spis treści

  1. Przepis na gofry chrupiące
  2. Co zrobić, żeby gofry były chrupiące?
  3. Z czym podawać gofry?
  4. Chrupiące gofry – przepis krok po kroku

Przepis na gofry chrupiące

  • To łatwy przepis na pyszne i chrupiące gofry.
  • Ciasto na gofry robi się w kilka minut. Najważniejszą czynnością jest ubicie białek i delikatne wymieszanie ich z pozostałymi składnikami.
  • Jak długo piec gofry? Czas pieczenia zależy od rodzaju i mocy gofrownicy. W tych o mocy 700 W pieczeni może potrwać nawet 10 minut. Gofrownice o mocy 1000 W i więcej potrzebują maksymalnie 5 minut.
  • Lista składników obejmuje produkty, które są w sklepach przez cały rok. Do przygotowania surowego ciasta na gofry potrzebna jest mąka pszenna, mleko, woda, olej, jajka, odrobina cukru i cukru z prawdziwą wanilią oraz proszek do pieczenia.
  • Cukier z prawdziwą wanilią zastąpi jedno opakowanie cukru wanilinowego lub jedna łyżeczka ekstraktu waniliowego.
  • Smak ciasta podkręci cynamon, kardamon lub imbir. Można też skusić się na dodanie szczypty przyprawy do piernika.

Co zrobić, żeby gofry były chrupiące?

  • Jajka powinny mieć temperaturę pokojową.
  • Piana z białek powinna być dobrze ubita i sztywna.
  • Proszku do pieczenia nie można pominąć. To właśnie on tworzy pęcherzyki powietrza, dzięki którym ciasto unosi się, a gofry stają się chrupiące.
  • Trzeba maksymalnie rozgrzać gofrownicę.
  • Nie można otwierać gofrownicy w czasie pieczenia.
  • Upieczone gofry należy przekładać na kratkę, aby dobrze ostygły i odparowały. Ten sposób zapobiega gumowatej konsystencji.

Z czym podawać gofry?

Gofry to pyszny i chrupiący deser, który smakuje zawsze i każdemu. Do gofrów można podać różne dodatki, które wzbogacą ich wygląd i smak:

  • cukier puder
  • bita śmietana
  • lody
  • dżem lub frużelina owocowa
  • świeże owoce sezonowe
  • kolorowa posypka
  • wiórki kokosowe
  • starta czekolada
  • polewa czekoladowa, karmelowa lub toffi

Chrupiące gofry – przepis krok po kroku

Czas przygotowania: 45 minut

Liczba porcji: 16 sztuk

Składniki

300 g mąki pszennej

250 ml mleka

250 ml wody

100 ml oleju

2 jajka

2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią

1 łyżka cukru

1 łyżeczka proszku do pieczenia

szczypta soli

olej

Przygotowanie

1. Białka oddzielić od żółtek.

2. Do żółtek wlać mleko, wodę i olej. Wsypać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i zmiksować.

3. Białka ubić na sztywno z cukrem i cukrem z prawdziwą wanilią oraz szczyptą soli. Stopniowo dodawać do masy z żółtek i delikatnie mieszać do połączenia składników.

4. Maksymalnie rozgrzać gofrownicę. Foremki posmarować olejem. Nakładać porcje ciasta i piec, aż gofry będą rumiane. Przekładać na kratę, aby ostygły i odparowały.

5. Podawać z cukrem pudrem, bitą śmietaną, owocami i innymi dodatkami.

Jak zrobić NALEŚNIKI idealne?
Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE