Glutaminian sodu – czy szkodzi zdrowiu?

2016-08-12 13:08

Glutaminian sodu dodaje się do potraw po to, aby wzmacniać ich smak. Znajduje się w składzie mieszanek przypraw, kostkach bulionowych, sosach w proszku i w płynie, rybach w puszkach i w chipsach. Chociaż należy do dopuszczonych do stosowania substancji, nie cieszy się dobrą opinią. Na szczęście nie ma dowodów na jego szkodliwość dla zdrowia.

Glutaminian sodu – czy szkodzi zdrowiu?
Autor: pixabay.com Nadmierne spożycie glutaminianu sodu prowadzi do choroby określanej jako syndrom chińskiej restauracji.

Spis treści

  1. Glutaminian sodu - czym jest
  2. Glutaminian sodu - szkodliwość
  3. Glutaminian sodu - umiar

Glutaminian sodu - czym jest

Glutaminian sodu nie jest jedyną substancją wzmacniająca smak, wszystkie są oznaczone symbolami od E 620 do E 640. Na opakowaniach produktów glutaminian sodu kryje się on pod symbolem E 621.

Glutaminian jest aminokwasem, występuje naturalnie w mięsie, rybach, owocach morza, warzywach (np. pomidorach, ziemniakach), mleku i serach. Jest nawet w pokarmie kobiecym i to w wielokrotnie większych ilościach niż w mleku krowim! Glutaminian sodu nadaje smak określony jako „umami”. To piąty (obok słodkiego, słonego, kwaśnego i gorzkiego) smak, który możemy wyczuć dzięki kubkom smakowym, które mamy na języku. Określa się go jako smak mięsny, bulionowy. Glutaminian syntetyczny powstaje w wyniku fermentacji bakteryjnej na pożywce z cukru, melasy lub skrobi.

Glutaminian sodu - szkodliwość

Nie ma niezbitych dowodów na jego szkodliwość. Nawet  FDA (Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków) uznała, że E 621 jest bezpieczny. Jednak uważa się, że nadmierne jego spożycie prowadzi do choroby określanej jako syndrom chińskiej restauracji. Dolegliwości wielbicieli kuchni chińskiej, którzy jedzą glutaminian w dużych dawkach to bóle i zawroty głowy, duszności, palpitacje serca, nudności. Nie udało się jednak naukowo potwierdzić, że takie właśnie objawy są spowodowane E 621.

Wielu badaczy wskazywało na to, że glutaminian sodu szkodzi astmatykom. Duże ilości tej substancji mogą sprowokować atak astmy oskrzelowej. Badania nie potwierdziły również i tych podejrzeń.

Niektórzy twierdzą, że po glutaminianie mają zawroty i bóle głowy. Nie ma jednak dostatecznych dowodów na istnienie tej zależności. Z pewnością jeśli ktoś uważa, że glutaminian mu szkodzi, po zjedzeniu produktów z dodatkiem E 621 będzie się źle czuł. Taka nadwrażliwość jest jednak odczuciem całkowicie subiektywnym.

Glutaminian sodu - umiar

Lepiej nie sięgać po żywność wysoko przetworzoną, w której jest glutaminian. Nie ma konieczności doprawiania dania przyprawą z glutaminianem, jeśli została ona dobrze przyrządzona. Glutaminian ma jedną bezsporną zaletę: jeśli wchodzi w skład produktu, może być w nim mniej soli, i to nawet o 20-40 proc. Stosowanie go nawet z małą ilością soli sprawia, że produkt ma słony smak.

Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE