Garnki emaliowane: jak je czyścić?
Jak czyścić garnki emaliowane? Czyszczenie garnków, gdy są bardzo zabrudzone, wcale nie jest takie proste i nie zawsze wystarczy do tego płyn do mycia naczyń. Czasem trzeba sięgnąć po stare, wypróbowane metody naszych babć i do mycia garnków wykorzystać sól, sodę, a nawet coś bardziej współczesnego, czyli... coca-colę.
Spis treści
Czyszczenie garnków to nie to samo co codzienne ich mycie. Raz na jakiś czas garnki wymagają specjalnego czyszczenie. Jak czyścić garnki emaliowane?
Garnki emaliowane - zalety i wady
Garnki emaliowane są niedrogie i lekkie - to ich zalety. Inną jest to, że nie zmieniają smaku i koloru potraw - co może mieć miejsce podczas gotowania w naczyniach aluminiowych i stalowych złej jakości. Jednak garnki emaliowane mają też wady - łatwo ulegają wgnieceniom i uszkodzeniom emalii, która - jeśli naczynie jest złej jakości - nie tylko łatwo odpryskuje, ale też ulega zarysowaniom. Z powodu dość cienkich ścianek dna potrawy mają tendencję do przypalania się. Gdy emalia ulegnie wytarciu lub odpryśnie, w czasie gotowania do potraw przedostają się szkodliwe związki chemiczne. Pod warstwą emalii znajduje się bowiem blacha stalowa, która łatwo ulega korozji. Gdy więc warstwa emalii odpryśnie, podczas przyrządzania potraw opiłki zardzewiałej stali mogą się do nich przedostawać, a z pożywieniem trafiać do naszego organizmu. Związki utleniania żelaza są szkodliwe dla zdrowia!
Kupując emaliowane garnki, warto zwracać uwagę na ich ciężar. Im cięższe, tym lepsze, bo mają grubsze ścianki i dno, przez co są mniej podatne na deformację i uszkodzenie warstwy emalii. Warto kupować garnki emaliowane od uznanych producentów - wtedy istnieje pewność, że pokrywająca je emalia będzie miała taką samą rozszerzalność cieplną jak stal. Przed zakupem warto również sprawdzić, czy garnki są anodyzowane, tzn. czy były poddane procesowi zapobiegającemu korozji i odpryskiwaniu emalii. Przed zakupem należy też obejrzeć je dokładnie, sprawdzając jakość emalii, żeby potem nie żałować, że zapłaciliśmy - co prawda za nowe naczynie - ale już bezużyteczne.Garnki emaliowane z odpryskami polewy nie nadają się już do gotowania.
Trzeba też pamiętać, że garnki emaliowane nie nadają się do stosowania na płycie grzejnej.
Jak czyścić garnki emaliowane?
Garnki emaliowane czyścimy wodą z sodą w proporcji 1 łyżka sody na litr wody. Pamiętać należy, by szorując tego typu naczynia, nie używać ostrych zmywaków i nie wlewać gorącego płynu do zimnego garnka - może to spowodować pękanie emalii. trzeba też unikać ostrych materiałów ściernych - bo to może skutkować zniszczeniem emalii.
Przy niewielkich zabrudzeniach możemy użyć zwykłej soli kuchennej. Wsypujemy 2-3 łyżki soli, zalewamy wodą, zagotowujemy, pozostawiamy na kilka chwil i płuczemy.