Figa kaktusowa, czyli opuncja jadalna: co warto wiedzieć o tym owocu? [WIDEO]

2021-09-03 12:52

Owoc opuncji, zwany figą kaktusową, coraz częściej można kupić w Polsce. Wygląda intrygująco, ale przed zjedzeniem koniecznie trzeba go rozbroić! Jak jeść figę kaktusową?

figa-kaktusowa-czyli-opuncja-jadalna-co-warto-wiedziec-o-tym.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Owoce opuncji lepiej obierać w rękawiczkach. Za to mają one niezwykle korzystne działanie w przypadku odchudzania i... nadużycia alkoholu!

Spis treści

  1. Opuncja figowa, opuncja jadalna, figa kaktusowa - co to jest?
  2. Opuncja figowa - właściwości odżywcze
  3. Jak jeść owoce opuncji?
  4. Pochodzenie opuncji

Opuncja figowa, opuncja jadalna, figa kaktusowa - co to jest?

Jagody opuncji figowej wyrastają rzędami, jak czerwonawe pękate pałeczki na krawędziach owalnych, spłaszczonych, kolczastych pędów rośliny macierzystej. Opuncja figowa dorasta do 5 metrów wysokości. Pień i konary tego gatunku opuncji są częściowo zdrewniałe. Ciernie, których skupienia w równych odstępach pokrywają powierzchnię pędów i owoców, sprawiając, że jest jakby nakrapiana bronią przeciw wszelkim roślinożercom. Jagoda figi kaktusowej, wyglądająca jak nieco bardziej pękaty, kolorowy pęd, może więc być wewnątrz biała, żółta, różowa, pomarańczowa lub czerwona niczym kwiat, z którego powstała. Ale zawsze jest słodka, z lekko kwaśnym posmakiem.

Opuncja figowa - właściwości odżywcze

Nieustająco prowadzi się badania nad wpływem związków zawartych w owocach opuncji figowej na dolegliwości związane z przedawkowaniem alkoholu. Przeprowadzone eksperymenty wskazują na korzystne działanie ekstraktu z opuncji wypitego parę godzin przed właściwym piciem. Stwierdzono, że opuncja zmniejsza o połowę ryzyko ciężkiego zatrucia alkoholem. Jagody opuncji kaktusowej, mimo że pękate, wysmuklają. Zawierają związki przyspieszające spalanie tłuszczu, dlatego wyciągi z tych owoców są składnikiem diet odchudzających.

Owoce w diecie odchudzającej i w zdrowym żywieniu. Dietetyk radzi

Jak jeść owoce opuncji?

Nie chcąc przypłacić bólem apetytu na egzotyczny smak kaktusowej figi, nie można chwytać jej gołą ręką. Ciernie, z racji wyjątkowej łamliwości, zwykle odpadają z powierzchni owoców w trakcie transportu, ale zawsze można pechowo trafić na jeden z nich. Ciernie opuncji, wyjątkowo łatwo odłamujące się od rośliny i bez przeszkód wchodzące w skórę, najłatwiej usunąć zębami. Tylko wrażliwe komórki czuciowe języka mogą zlokalizować wystającą szczecinkę intruza, niewidocznego gołym okiem i niewyczuwalnego pod palcami, za to bolesnego, bo zawierającego substancję wywołującą stan zapalny. Tyle tytułem zniechęcenia do spróbowania owoców opuncji. Czas je rozebrać i ukazać ich ukryte pod skórką walory.

Po odcięciu obu końców owocu opuncji, skórka ściągana pionowo schodzi z niej jak skarpetka. Wewnątrz kryje się miąższ mający taki sam kolor jak kwiaty danej odmiany, zawsze zresztą duże i efektowne.

Pochodzenie opuncji

Podobno, choć nie ma na to niezbitych dowodów, figę kaktusową, po raz pierwszy udomowioną w środkowym Meksyku, przywiózł do Europy Krzysztof Kolumb. W 1769 roku franciszkanie zabrali ją ze sobą do Kalifornii, gdzie dzisiaj uprawia się ją w ogródkach przydomowych, uważając jednocześnie, by się zanadto nie rozrosła. Gdyby nie powstrzymywać wegetatywnych zapędów opuncji, ich pędy, rozmnażające się w postępie geometrycznym, zagłuszyłyby wszystkie inne rośliny. Najwięcej opuncji figowej uprawia się w Meksyku, gdzie rocznie jej uprawy dostarczają  3 milionów ton owoców. Tradycyjnie zjada się je na surowo lub lekko rozgotowane, a po wysuszeniu kawałeczki jagód opuncji dodaje się do herbat. Na każdej roślinie dojrzewa 100-200 owoców.

Którym owocem egzotycznym jesteś?

Pytanie 1 z 8
Gdzie chciałbyś spędzić wakacje?
Zdjęcie

Dostępne w Polsce owoce pochodzą z upraw sycylijskich, gdzie dla uzyskania wyjątkowo smacznych i dorodnych owoców zmusza się opuncje do wysiłku wydania w jednym sezonie dwóch rzutów kwiatów. Owoce powstające z pierwszych, majowych kwiatów opuncji figowej mają bardzo dużo nasion, są niewielkie i niezbyt słodkie. Dlatego pierwsze kwiaty są przez plantatorów bezlitośnie usuwane. Drugie, rozkwitające w końcu lipca, przynoszą owoce długo dojrzewające w jesiennym słońcu, mające konsystencję dojrzałej gruszki. Są bardzo słodkie, duże i o wiele bardziej soczyste od wczesnoletnich. Figi kaktusowe można kupić w Polsce głównie późną jesienią i zimą, a w niektórych dużych delikatesach dostępne są przez cały rok.

Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE