Figa indyjska, opuncja figowa - co warto o niej wiedzieć?

2017-11-07 10:18

Pierwsze owoce opuncji figowej, zwanej również figą kaktusową lub od kraju pochodzenia figą indyjską, prawdopodobnie dotarły do Europy pod koniec XV wieku po powrocie Krzysztofa Kolumba z jego pierwszej wyprawy do Ameryki. Jak wyglądają kaktusy, na których rosną te owoce? Co powinniśmy o nich wiedzieć?

co_wiemy_o_opuncji_figowej.jpg
Autor: photos.com Owoce opuncji gaszą pragnienie, sycą i orzeźwiają.

Spis treści

  1. Opuncja - czym jest?
  2. Jak wyglądają owoce opuncji? Jak je jeść?
  3. Opuncja - leczy i upiększa

Opuncja - czym jest?

Opuncja pochodzi z rodziny kaktusowatych. Rośnie w ciepłych krajach na bardzo suchym terenie. Może mieć wysokość do pięciu metrów. Jest pokryta malutkimi kolcami, które zapewniają jej ochronę przed nadmiernym parowaniem oraz zwierzętami.

Mówi się, że od tysięcy lat opuncja stanowiła podstawę wyżywienia ludzi zwłaszcza na terenie dzisiejszego Meksyku i Ameryki Południowej. Hiszpańscy żeglarze zawieźli opuncję w inne strony świata. Obecnie uprawia się ją w Afryce, Australii, czy Indiach, a także wielu innych krajach o ciepłym klimacie. W ojczyźnie opuncji, czyli Meksyku zbiera się kilka milionów ton rocznie tych niewielkich owoców.

Jak wyglądają owoce opuncji? Jak je jeść?

Na jednym kaktusie rośnie od 100 do 200 owoców. Ich kolor może być zróżnicowany w zależności od odmiany. Najczęściej znajdziemy owoce żółte, pomarańczowe lub czerwone. Miąższ owocu może być bladozielony, czerwony, pomarańczowy lub żółty. W miąższu znajdziemy niewielkie czarne nasionka (podobne do tych które występują w kiwi).

Smak owocu jest delikatnie kwaskowaty. Po zjedzeniu opuncji przez jakiś czas nie będziemy czuli pragnienia, gdyż jest ona bardzo orzeźwiająca i sycąca. Dojrzałe owoce przechowuje się w temperaturze pokojowej. Owoce opuncji je się przede wszystkim na surowo (na przykład jako składnik wieloowocowych sałatek). Są one bogate w wapń, fosfor i witaminę C. W Meksyku zjada się je także ugotowane. Suszone lub kandyzowane owoce stanowią dość często dodatek do herbat.

Opuncja - leczy i upiększa

Kaktus oraz owoce mają w Ameryce Łacińskiej oraz Afryce zastosowanie medyczne. Stosuje się je w medycynie ludowej na przykład w formie okładów. We współczesnej kosmetologii są też stosowane jako składnik kremów nawilżających oraz mydeł. W Meksyku z pasożytujących na opuncji czerwców (owadów z rodziny pluskwiakowatych) otrzymuje się bardzo ceniony karminowy barwnik. Niegdyś wykorzystywano go do farbowania szat królewskich oraz ubrań bardzo bogatej szlachty. Stosowano go również do produkcji farb olejnych i akwarelowych.