Eintopf, czyli danie jednogarnkowe: zupa fasolowa z boczkiem [przepis]

2017-03-27 15:31

Eintopf, czyli pożywne danie jednogarnkowe, to doskonały pomysł na jesienny czy zimowy obiad. Rozgrzewa, syci i dostarcza mnóstwa energii i składników odżywczych. Proponujemy przepis na zupę fasolową z boczkiem, która zastąpi dwudaniowy obiad.

Eintopf, czyli danie jednogarnkowe: zupa fasolowa z boczkiem [przepis]
Autor: thinkstockphotos.com Zupę z białej fasoli miksujemy lub przecieramy, dzięki czemu zyskuje kremową konsystencję

Nazwę eintopf (dosłownie: jeden garnek) wymyśliły praktyczne niemieckie gospodynie, ale właściwie każda kuchnia narodowa może się pochwalić daniami jednogarnkowymi, które podaje się w charakterze obiadu – by wspomnieć choćby polski bigos, węgierski gulasz, francuskie ratatouille czy żydowski czulent. Danie jednogarnkowe to często pożywna, gęsta zupa. Zazwyczaj w jej składzie znajdują się mięso, warzywa, czasem ryż lub kasza, zawiera więc wszystkie produkty składające się na zdrowy, zrównoważony posiłek. Tylko od naszej inwencji zależy, z czego ją skomponujemy i jak przyprawimy. Proponujemy przepis na gęstą, sycącą zupę fasolową z boczkiem.

Zupa fasolowa z boczkiem: przepis

Do fasoli najlepiej pasuje wędzonka – i to są praktycznie dwa podstawowe składniki tej zupy. Aby szybciej ją przyrządzić, zamiast suchej fasoli można użyć białej fasoli z puszki.

Składniki:

150 g suszonej białej fasoli

150 g wędzonego boczku

1 marchewka

1 cebula

2 ząbki czosnku

łyżeczka majeranku

1¼ l bulionu

sól, pieprz

Przygotowanie:

Fasolę namoczyć. Ugotować w wodzie, w której się moczyła, nie odcedzać. 

Marchewkę obrać, umyć, pokroić w kostkę, cebulę obrać i posiekać. Boczek pokroić w paseczki, wytopić na patelni, wyłowić skwarki.

Na wytopionym tłuszczu zrumienić cebulę i marchewkę. Czosnek obrać, przekroić ząbki na pół.

Do garnka z ugotowaną fasolą wlać gorący bulion, dodać marchewkę, cebulę, gotować 20 minut.

Zupę zmiksować lub przetrzeć, dodać czosnek i skwarki, zagotować, przyprawić pieprzem i majerankiem, w razie potrzeby dosolić.