Eintopf, czyli danie jednogarnkowe: zupa fasolowa z boczkiem [przepis]
Eintopf, czyli pożywne danie jednogarnkowe, to doskonały pomysł na jesienny czy zimowy obiad. Rozgrzewa, syci i dostarcza mnóstwa energii i składników odżywczych. Proponujemy przepis na zupę fasolową z boczkiem, która zastąpi dwudaniowy obiad.
Nazwę eintopf (dosłownie: jeden garnek) wymyśliły praktyczne niemieckie gospodynie, ale właściwie każda kuchnia narodowa może się pochwalić daniami jednogarnkowymi, które podaje się w charakterze obiadu – by wspomnieć choćby polski bigos, węgierski gulasz, francuskie ratatouille czy żydowski czulent. Danie jednogarnkowe to często pożywna, gęsta zupa. Zazwyczaj w jej składzie znajdują się mięso, warzywa, czasem ryż lub kasza, zawiera więc wszystkie produkty składające się na zdrowy, zrównoważony posiłek. Tylko od naszej inwencji zależy, z czego ją skomponujemy i jak przyprawimy. Proponujemy przepis na gęstą, sycącą zupę fasolową z boczkiem.
Zupa fasolowa z boczkiem: przepis
Do fasoli najlepiej pasuje wędzonka – i to są praktycznie dwa podstawowe składniki tej zupy. Aby szybciej ją przyrządzić, zamiast suchej fasoli można użyć białej fasoli z puszki.
Składniki:
150 g suszonej białej fasoli
150 g wędzonego boczku
1 marchewka
1 cebula
2 ząbki czosnku
łyżeczka majeranku
1¼ l bulionu
sól, pieprz
Przygotowanie:
Fasolę namoczyć. Ugotować w wodzie, w której się moczyła, nie odcedzać.
Marchewkę obrać, umyć, pokroić w kostkę, cebulę obrać i posiekać. Boczek pokroić w paseczki, wytopić na patelni, wyłowić skwarki.
Na wytopionym tłuszczu zrumienić cebulę i marchewkę. Czosnek obrać, przekroić ząbki na pół.
Do garnka z ugotowaną fasolą wlać gorący bulion, dodać marchewkę, cebulę, gotować 20 minut.
Zupę zmiksować lub przetrzeć, dodać czosnek i skwarki, zagotować, przyprawić pieprzem i majerankiem, w razie potrzeby dosolić.