Drobnoustroje w ekspresie do kawy. Jak z nimi walczyć?

2018-01-09 8:51

Jak się okazuje, codziennie używany ekspres do kawy może być prawdziwym siedliskiem bakterii chorobotwórczych, m.in. bardzo niezbezpiecznych E. Coli, czy też groźnych grzybów z gatunków Exophiala dermatitidis i Exophiala phaeomuriformis.

drobnoustroje-w-ekspresie-do-kawy-jakie-jak-z-nimi-walczyc.jpg
Autor: pixabay.com Pijesz kawę dzień w dzień - a czyścisz ekspres do kawy?

Spis treści

  1. Filtry montowane w ekspresie nie wystarczą
  2. Jak czyścić ekspres do kawy?

Filtry montowane w ekspresie nie wystarczą

Choć kawa posiada właściwości bakteriobójcze, zabija ona jedynie 50 procent bytujących w ekspresach zarazków. Wiele groźnych mikroorganizmów nie ginie w kontakcie z gorącą wodą. Zalanie nią kawy ich nie wytępi, nie pomagają też specjalne filtry montowane w niektórych modelach ekspresów. Oczyszczają one wodę ze szkodliwych związków chemicznych i nadmiaru metali, ale nie zabijają bakterii ani grzybów. Co robić, aby ustrzec się ich szkodliwego działania?

Jak czyścić ekspres do kawy?

Wrzątek w ekspresie powinien być stale podgrzewany, przez co najmniej minutę, a dopiero potem użyty do zalania pysznej kawy. Należy też pamiętać o regularnym czyszczeniu ekspresu. Przynajmniej raz w tygodniu warto sprzęt do parzenia kawy rozmontować, dobrze umyć poszczególne elementy, wysuszyć je lub wytrzeć, po czym ponownie zmontować. Raz w miesiącu przyda się dwukrotnie zagotować w ekspresie roztwór octu z wodą. Pamiętajmy, aby po całym procesie urządzenie dokładnie przepłukać!

Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE