Drobnoustroje w ekspresie do kawy. Jak z nimi walczyć?
Jak się okazuje, codziennie używany ekspres do kawy może być prawdziwym siedliskiem bakterii chorobotwórczych, m.in. bardzo niezbezpiecznych E. Coli, czy też groźnych grzybów z gatunków Exophiala dermatitidis i Exophiala phaeomuriformis.
Spis treści
Filtry montowane w ekspresie nie wystarczą
Choć kawa posiada właściwości bakteriobójcze, zabija ona jedynie 50 procent bytujących w ekspresach zarazków. Wiele groźnych mikroorganizmów nie ginie w kontakcie z gorącą wodą. Zalanie nią kawy ich nie wytępi, nie pomagają też specjalne filtry montowane w niektórych modelach ekspresów. Oczyszczają one wodę ze szkodliwych związków chemicznych i nadmiaru metali, ale nie zabijają bakterii ani grzybów. Co robić, aby ustrzec się ich szkodliwego działania?
Jak czyścić ekspres do kawy?
Wrzątek w ekspresie powinien być stale podgrzewany, przez co najmniej minutę, a dopiero potem użyty do zalania pysznej kawy. Należy też pamiętać o regularnym czyszczeniu ekspresu. Przynajmniej raz w tygodniu warto sprzęt do parzenia kawy rozmontować, dobrze umyć poszczególne elementy, wysuszyć je lub wytrzeć, po czym ponownie zmontować. Raz w miesiącu przyda się dwukrotnie zagotować w ekspresie roztwór octu z wodą. Pamiętajmy, aby po całym procesie urządzenie dokładnie przepłukać!