Domowe ciasteczka TWIX: przepis na kruchą słodycz
Domowe ciasteczka TWIX to pyszne słodycze dla każdego. Karmel, mleczna czekolada i kruche ciasteczko tworzą rozkoszne połączenie smaków. Przygotowanie ciasteczek jest bardzo łatwe. Możecie przygotować domowe Twixy razem z dziećmi. To będzie pyszna zabawa.
Rozpływające się w ustach ciastko maślane to tajemnica sukcesu. Wszystko w waszych rękach. Od skrupulatności, a przede wszystkim odpowiedniego schłodzenia zależy końcowy efekt. O tym jak przygotować kruche ciasto przeczytacie tutaj: Tajemnica idealnego ciasta kruchego. Jak zrobić najlepsze ciasto kruche? [WIDEO]
Pozostałe składniki ciasteczek typu Twix kupicie w sklepie. Warto zaopatrzyć się w dobrej jakości kajmak i mleczną czekoladę.
Składniki na 20 sztuk:
120 g masła
90 g cukru
1 łyżeczka ekstraktu wanilii
1 białko
200 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szczypta soli
pół puszki gotowego kajmaku
1 łyżeczka soli morskiej
1 łyżka mleka 3,2%
1 tabliczka mlecznej czekolady
Do misy malakser dodać masło, cukier, odrobinę soli i mąkę z proszkiem do pieczenia, posiekać w trybie pulsacyjnym na okruchy. Dodać ekstrakt wanilii oraz białko i zmiksować. Gdy okruchy zbiją się w kulę, wyjąć ciasto, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na pół godziny.
Ciasto rozwałkować na grubość 1 cm, wyciąć kółka. Ułożyć kółka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec 6-8 minut w temperaturze 180°C.
Ciasteczka wyjąć i odstawić do wystudzenia. A następnie wstawić do lodówki na 1 godzinę.
Na środku każdego ciasteczka położyć niepełną łyżeczkę kajmaku. Posypać solą morską. Wstawić do lodówki na 1 godzinę.
Czekoladę połamać na kawałki, dodać mleko i podgrzać w kąpieli wodnej do całkowitego połączenie. W trakcie często mieszać.
Za pomocą widelca maczanego w rozpuszczonej czekoladzie pokryć ciasteczka cienkimi strużkami płynnej rozkoszy.
Ponownie ciasteczka wstawić do lodówki
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska i Anna Śmiałek