Domowe antybiotyki z cebuli i czosnku: lecznicze wina, nalewki i wyciągi

2016-11-18 11:28

Cebula i czosnek w roli lekarstwa. Jak zrobić domowe antybiotyki: wina, nalewki, wyciągi, dzięki którym czosnkowy lub cebulowy zapach będzie mniej dokuczliwy, a smak całkiem przyjemny.

Domowe antybiotyki z cebuli i czosnku: lecznicze wina, nalweki i wyciągi
Autor: thinkstockphotos.com Domowe antybiotyki z cebuli i czosnku

Spis treści

  1. CEBULA
  2. Wino cebulowe
  3. Nalewka alkoholowa z cebuli
  4. CZOSNEK
  5. Bezalkoholowe wino czosnkowe
  6. Antybiotyk z czosnku i cebuli

CEBULA

Cebula ma działanie przeciwzapalne i odkażające, leczy anginę i grypę, oczyszcza zatoki, górne drogi oddechowe, łagodzi kaszel i chrypkę. Picie syropu, wina lub nalewki cebulowej w okresie jesienno-zimowym pobudzi nasz system odpornościowy i zapobiegnie cięższym infekcjom. Drinki na bazie surowej cebuli działają przeciwzakrzepowo, czyli wspomagają serce i układ krążenia. Cebula wykazuje także działanie przeciwnowotworowe.

Wino cebulowe

Składniki:

26 dorodnych ząbków czosnku

3 cytryny

1 l przegotowanej zimnej wody

300 g cebuli (3 duże sztuki)

100 g miodu

0,75 l białego wytrawnego wina

100 ml winiaku lub brandy

Cebulę obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i miksujemy blenderem.

Dodajemy do niej miód, mieszamy i odstawiamy na godzinę, aby cebula puściła sok.

Do zakręcanego słoja wkładamy zmacerowaną cebulę, dolewamy wino i brandy, dokładnie mieszamy, zamykamy szczelnie słój i odstawiamy na tydzień w temp. pokojowej.

Na koniec odcedzamy i wino i zlewamy do butelki.

Zalecane jest picie takiego wina z cebuli 2-4 łyżek dziennie.

Nalewka alkoholowa z cebuli

Składniki:

0,5 wódki (40%)

0,5 kg cebuli

3-4 łyżki cukru

1 łyżka startego imbiru

Obraną, zmiażdżoną lub zmiksowaną cebulę oraz starty na tarce imbir trzeba zasypać cukrem i odstawić na godzinę.

Zalać w szklanym naczyniu taką samą objętościowo ilością 40-procentowego alkoholu (najlepiej czystej wódki, ale wedle gustu). Trzymamy tę mieszankę przez 10 dni w ciemnym miejscu.

Następnie nalewkę przecedzamy i zlewamy do butelki.

Zalecana dawka – 2 razy dziennie po 1 łyżeczce do kawy, najlepiej przed obiadem i przed snem.

CZOSNEK

Czosnek ma działanie bakteriobójcze i wzmacnia układ odpornościowy, w przypadku niektórych szczepów bakterii jest skuteczniejszy od aptecznych antybiotyków. Chroni tętnice przed zatorami, obniża poziom złego cholesterolu, niszczy wolne rodniki. Doradzamy jak leczyć się czosnkiem, jak zrobić nalewkę czosnkową i okłady z czosnku.

Bezalkoholowe wino czosnkowe

Składniki:

26 ząbków czosnku

3 cytryny

1 l zimnej wody

Czosnek drobniutko siekamy lub miażdżymy.

Do tej miazgi dodajemy sok i miąższ z trzech cytryn.

Całość zalewamy zimną wodą.

Po 2-3 dniach można już takiego winka skosztować. Zalecana dawka - 2 razy dziennie po jednym kieliszku. Pamiętajmy, że nadmiar czosnku będzie ciężki do udźwignięcia przez naszą wątrobę.

Antybiotyk z czosnku i cebuli

Składniki:

1 główka czosnku

1 mała cebula

4 łyżeczki cukru

kilka łyżek wody

Obieramy ząbki czosnku cebulę. Kroimy w plasterki.

Wrzucamy do szklanego naczynia czosnek i talarki cebuli, wsypujemy 3-4 łyżeczki cukru i zalewamy niewielką ilością wody.

Gdy nasz domowy antybiotyk zacznie nabierać niebieskiego koloru, najczęściej po 2 dniach, można go zacząć podawać. Zalecana dawka – dwa razy dziennie po 1 łyżeczce.