Domowe antybiotyki z cebuli i czosnku: lecznicze wina, nalewki i wyciągi
Cebula i czosnek w roli lekarstwa. Jak zrobić domowe antybiotyki: wina, nalewki, wyciągi, dzięki którym czosnkowy lub cebulowy zapach będzie mniej dokuczliwy, a smak całkiem przyjemny.
Spis treści
- CEBULA
- Wino cebulowe
- Nalewka alkoholowa z cebuli
- CZOSNEK
- Bezalkoholowe wino czosnkowe
- Antybiotyk z czosnku i cebuli
CEBULA
Cebula ma działanie przeciwzapalne i odkażające, leczy anginę i grypę, oczyszcza zatoki, górne drogi oddechowe, łagodzi kaszel i chrypkę. Picie syropu, wina lub nalewki cebulowej w okresie jesienno-zimowym pobudzi nasz system odpornościowy i zapobiegnie cięższym infekcjom. Drinki na bazie surowej cebuli działają przeciwzakrzepowo, czyli wspomagają serce i układ krążenia. Cebula wykazuje także działanie przeciwnowotworowe.
Wino cebulowe
Składniki:
26 dorodnych ząbków czosnku
3 cytryny
1 l przegotowanej zimnej wody
300 g cebuli (3 duże sztuki)
100 g miodu
0,75 l białego wytrawnego wina
100 ml winiaku lub brandy
Cebulę obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i miksujemy blenderem.
Dodajemy do niej miód, mieszamy i odstawiamy na godzinę, aby cebula puściła sok.
Do zakręcanego słoja wkładamy zmacerowaną cebulę, dolewamy wino i brandy, dokładnie mieszamy, zamykamy szczelnie słój i odstawiamy na tydzień w temp. pokojowej.
Na koniec odcedzamy i wino i zlewamy do butelki.
Zalecane jest picie takiego wina z cebuli 2-4 łyżek dziennie.
Nalewka alkoholowa z cebuli
Składniki:
0,5 wódki (40%)
0,5 kg cebuli
3-4 łyżki cukru
1 łyżka startego imbiru
Obraną, zmiażdżoną lub zmiksowaną cebulę oraz starty na tarce imbir trzeba zasypać cukrem i odstawić na godzinę.
Zalać w szklanym naczyniu taką samą objętościowo ilością 40-procentowego alkoholu (najlepiej czystej wódki, ale wedle gustu). Trzymamy tę mieszankę przez 10 dni w ciemnym miejscu.
Następnie nalewkę przecedzamy i zlewamy do butelki.
Zalecana dawka – 2 razy dziennie po 1 łyżeczce do kawy, najlepiej przed obiadem i przed snem.
CZOSNEK
Czosnek ma działanie bakteriobójcze i wzmacnia układ odpornościowy, w przypadku niektórych szczepów bakterii jest skuteczniejszy od aptecznych antybiotyków. Chroni tętnice przed zatorami, obniża poziom złego cholesterolu, niszczy wolne rodniki. Doradzamy jak leczyć się czosnkiem, jak zrobić nalewkę czosnkową i okłady z czosnku.
Bezalkoholowe wino czosnkowe
Składniki:
26 ząbków czosnku
3 cytryny
1 l zimnej wody
Czosnek drobniutko siekamy lub miażdżymy.
Do tej miazgi dodajemy sok i miąższ z trzech cytryn.
Całość zalewamy zimną wodą.
Po 2-3 dniach można już takiego winka skosztować. Zalecana dawka - 2 razy dziennie po jednym kieliszku. Pamiętajmy, że nadmiar czosnku będzie ciężki do udźwignięcia przez naszą wątrobę.
Antybiotyk z czosnku i cebuli
Składniki:
1 główka czosnku
1 mała cebula
4 łyżeczki cukru
kilka łyżek wody
Obieramy ząbki czosnku cebulę. Kroimy w plasterki.
Wrzucamy do szklanego naczynia czosnek i talarki cebuli, wsypujemy 3-4 łyżeczki cukru i zalewamy niewielką ilością wody.
Gdy nasz domowy antybiotyk zacznie nabierać niebieskiego koloru, najczęściej po 2 dniach, można go zacząć podawać. Zalecana dawka – dwa razy dziennie po 1 łyżeczce.