Domowa przyprawa do grilla [PRZEPIS]

2016-09-07 16:32

Ambitnych amatorów grilla nie zadowolą standardowe mieszanki grillowe czy gotowe marynaty. Dla nich mamy kilka podpowiedzi, jak skomponować własną kompozycje przypraw na grilla.

domowa-przyprawa-do-grilla-przepis.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Bądź mistrzem grillowania – skomponuj własne przyprawy!

Spis treści

  1. Jak komponować mieszankę na grilla?
  2. Jak zrobić marynatę do mięsa grillowanego?
  3. Przyprawa do drobiu
  4. Przyprawa do czerwonych mięs (wieprzowiny, baraniny, wołowiny)
  5. Przyprawa korzenna (do czerwonych mięs)
  6. Przyprawa do ryb

Jak komponować mieszankę na grilla?

Składniki mieszanki, które zawsze się sprawdzają i pasują prawie do wszystkich mięs i ryb, to: pieprz czarny i biały, suszona cebula, zioła prowansalskie, ostra i słodka papryka w proszku, kumin rzymski. W zależności od tego, czy chcemy, by mieszanka przypraw miała charakter bardziej ziołowy, czy korzenny, dodajemy proporcjonalnie więcej suszonych ziół (majeranku, tymianku, oregano, rozmarynu) lub przypraw korzennych. Jeśli mięso na grilla ma być ostre, przyda się więcej pieprzu i ostrej papryki oraz szczypta pieprzu cayenne. Jeśli lubimy orientalne smaki, możemy do przyprawy dodać szczyptę cynamonu, kurkumy, imbiru, zmielonego ziela angielskiego czy goździków.

Niektórzy do mieszanki dodają także suszonego lub granulowanego czosnku, jednak naszym zdaniem lepiej posmarować produkty świeżo przeciśniętym ząbkiem – proces suszenia bowiem bardzo zmienia smak czosnku, tak że zupełnie nie przypomina on świeżego.Do przyprawy dodajemy sól (w proporcji ok. ½ – 1 łyżeczki soli na 5 łyżeczek pozostałych przypraw).

Jak zrobić marynatę do mięsa grillowanego?

Produkty na grilla możemy posypać suchą mieszanką przypraw albo zrobić z niej marynatę. Mieszankę wystarczy wymieszać z 1/3 szklanki oleju oraz dodatkiem, który sprawi, że mięso będzie kruche. Takim sekretnym składnikiem może być np. kieliszek wytrawnego wina lub wódki, 1/4 szklanki piwa, kilka łyżek soku z cytryny lub 2 łyżki musztardy. Kto lubi, może dodać do marynaty 1-2 ząbki przeciśniętego przez praskę czosnku. Marynatą smarujemy produkty i odstawiamy w chłodne miejsce przynajmniej na godzinę (a najlepiej na kilka godzin lub na noc).

Przyprawa do drobiu

1 łyżka majeranku

1 łyżeczka ziół prowansalskich

1 łyżeczka imbiru

1 łyżeczka mielonych ziaren kolendry

1 łyżeczka soli

½ łyżeczki białego pieprzu

Przyprawa do czerwonych mięs (wieprzowiny, baraniny, wołowiny)

1 łyżka majeranku

1 łyżeczka kminu rzymskiego

1 łyżeczka czarnego pieprzu

1 łyżeczka cebuli w proszku

1 łyżeczka słodkiej papryki

½ łyżeczki ostrej papryki

½ łyżeczki rozmarynu lub estragonu

¼ łyżeczki tymianku

1 łyżeczka czosnku granulowanego

1,5 łyżeczki soli selerowej

Przyprawa korzenna (do czerwonych mięs)

2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku

1 łyżeczka ostrej papryki w proszku

½ łyżeczki kuminu  rzymskiego

szczypta pieprzu

½ łyżeczki kurkumy

¼ łyżeczki zmielonego ziela angielskiego

½ łyżeczki czosnku granulowanego

1,5 łyżeczki soli

Przyprawa do ryb

2 łyżeczki ziół prowansalskich

łyżeczka koperku

1/2 łyżeczki vegety lub soli

½ łyżeczki pieprzu cytrynowego

W zależności od upodobań skład mieszanek do grilla można modyfikować, np. zamiast rozmarynu dodać szałwii, zamiast ostrej papryki wyłącznie słodką, zamiast cynamonu – zmielonych goździków lub imbiru itp. Wszystko zależy od naszej inwencji – śmiało więc eksperymentujmy!