Do ciasta na naleśniki nie dodaję mąki. Zamiast niej idealnie sprawdza się ten produkt
Naleśniki to jedna z najpopularniejszych potraw w naszym kraju. Są uniwersalne, smakują ze słodkimi i wytrawnymi dodatkami, a ich przygotowanie nie jest skomplikowane. Jednak zamiast tradycyjnej receptury warto sprawdzić ten prosty przepis, w którym nie używa się mąki pszennej. Idealnym zamiennikiem jest budyń. Zobaczcie, jak zrobić pyszne naleśniki z budyniem bez grama mąki.

Spis treści
- Czy można zrobić naleśniki z budyniem?
- Co daje budyń w naleśnikach?
- Jak zrobić naleśniki z budyniem zamiast mąki?
- Naleśniki z budyniem zamiast mąki – przepis krok po kroku
Czy można zrobić naleśniki z budyniem?
Według klasycznych przepisów naleśniki przygotowuje się na bazie mąki pszennej z dodatkiem mleka i jajek. Mało kto wie, że można zrobić pyszne domowe naleśniki, w których na próżno szukać mąki pszennej. Zamiast niej świetnie sprawdza się proszek budyniowy. Naleśniki z budyniem są wyjątkowo smaczne i mają delikatną konsystencję. To świetne rozwiązanie dla osób, które unikają produktów z glutenem lub ograniczają jego spożycie. Sprawdzą się też podczas diety ubogiej w węglowodany.
Co daje budyń w naleśnikach?
Proszek budyniowy to bardzo dobry zamiennik mąki pszennej. Jest łatwo dostępny i niedrogi. Można dodać go zamiast mąki do ciasta na naleśniki. Ten prosty trik kulinarny sprawi, że naleśniki wyjdą wyjątkowo delikatne i zyskają aksamitną teksturę. Do naleśników przygotowanych według tego przepisu można dodać budyń o smaku waniliowym lub śmietankowym. Jeżeli lubicie eksperymentować, możecie wykorzystać proszek budyniowy o innym, bardziej egzotycznym smaku.
Jak zrobić naleśniki z budyniem zamiast mąki?
Przepis na pełne smaku i niezwykle delikatne naleśniki z dodatkiem proszku budyniowego nie jest trudny. Należy jednak postępować według kolejnych kroków, a naleśniki wyjdą już za pierwszym razem. Najpierw należy przygotować budyń, a kiedy ostygnie wymieszać go z pozostałymi składnikami. Masę budyniową nakłada się na rozgrzaną patelnię i smaży naleśniki. To pyszne danie świetnie komponuje się z takimi dodatkami, jak świeże sezonowe owoce, dżemy, masło orzechowe, jogurt naturalny, miód lub syrop klonowy.
Naleśniki z budyniem zamiast mąki – przepis krok po kroku
Składniki:
- 250 ml mleka
- 2 jajka
- 1 opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego
- 1 łyżka oleju lub roztopionego masła
- szczypta soli
- olej do smażenia
Przygotowanie:
1. Do rondelka wlać 200 ml mleka i zagotować.
2. Do pozostałego mleka wsypać proszek budyniowy i wymieszać. Wlać do gotującego się mleka i energicznie mieszać, aż budyń stanie się gęsty. Odstawić do ostygnięcia.
3. Do budyniu wbić jajka, wlać olej lub masło oraz wsypać szczyptę soli. Dokładnie wymieszać, aż składniki połączą się w jednolitą masę. Odstawić na 15 minut.
4. Na patelni rozgrzać olej. Za pomocą łyżki wazowej nakładać porcje ciasta i smażyć naleśniki z obu stron, aż nabiorą złotego koloru.
5. Podawać na ciepło z owocami, miodem lub syropem klonowym, dżemem, jogurtem czy serkiem homogenizowanym.
Zobacz galerię i poznaj najlepsze przepisy na domowe naleśniki, które zachwycą łatwym przygotowaniem i obłędnym smakiem.
