Dlaczego szafran jest jedną z najdroższych przypraw?

2018-03-14 9:12

Szafran to jedna z najdroższych przypraw na świecie. Jak powstaje? Dlaczego szafran jest taki drogi? Poznaj tajemnice, które kryje w sobie ta niesamowita przyprawa.

Dlaczego szafran jest jedną z najdroższych przypraw?
Autor: thinkstockphotos.com Do produkcji 1 kg szafranu potrzeba ponad 150 tysięcy kwiatów!

Szafran, który znamy jako rudozłoty proszek, nadaje potrawom intensywnie żółty kolor. Przyprawę uzyskuje się po zmieleniu wysuszonych słupków pozyskanych z kwiatów krokusa uprawnego.

Słupki należy wyrwać z wnętrza kielicha bardzo wcześnie rano, kiedy kwiaty zaledwie się otwierają. Tylko taka pora zbiorów pozwoli na otrzymanie w przyszłości przyprawy o najwyższej jakości. Chcąc uzyskać 1 kilogram przyprawy, należy zebrać ponad 150 tysięcy kwiatów!

Szafran stosuje się go do przyprawiania ryżu, owoców morza, drobiu oraz zup. Od wielu wieków przyprawa dodawana była w Polsce do ciast. W dworach szlacheckich często serwowano złociste baby szafranowe.

Szafran należy stosować z umiarem, gdyż zbyt duża jego ilość powoduje, że potrawa staje się gorzka.

Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE