Dieta na wzmocnienie organizmu. Co jeść, żeby nie chorować?
Przesilenie jesienne to bardzo trudny czas dla naszych organizmów. Wtedy najczęściej mamy problem z nawracającymi infekcjami wirusowymi, osłabieniem organizmu i ogólnie złym samopoczuciem. Jak za pomocą naturalnych składników codziennej diety wzmocnić się przed zimą?
Spis treści
Odporność - właściwa dieta
Każdego roku w okresie jesienno-zimowym, mimo usilnych starań, kończysz w łóżku z jakąś uciążliwą infekcją wirusową? To, że wszyscy wokół smarkają i kaszlą nie znaczy, że ty też musisz być skazany na przymusowy pobyt w domu. Odporność można łatwo wzmocnić naturalnymi sposobami. Bardzo duże znaczenie dla funkcjonowania układu immunologicznego ma ruch, poziom stresu, ilość czasu spędzanego na świeżym powietrzu i oczywiście dieta. Odpowiednio ułożone menu potrafi nie tylko zapobiegać ewentualnym infekcjom, ale także wspomagać organizm w walce z już nabytą chorobą.
Odporność - produkty wspomagające układ immunologiczny
Czosnek - jest naturalnym antybiotykiem. Dzięki właściwościom przeciwzapalnym i przeciwbakteryjnym jest świetny do zwalczania pierwszych objawów infekcji.
Imbir - znakomity na przeziębienia. Działa przeciwwirusowo, przeciwbakteryjnie, przeciwzapalnie i przeciwgrzybiczo.
Ananas - zawiera naturalną substancję nazywaną bromeliną, o właściwościach likwidujących katar i drobnoustroje.
Cytryna - ma w sobie bardzo dużo witaminy C i działa antyseptycznie.
Cynamon i pieprz cayenne - działają oczyszczająco i podczas infekcji dróg oddechowych ograniczają ilość wydzielanego śluzu.