Dieta na dobry wzrok - co jeść w profilaktyce wzroku

2016-12-27 13:56

Stosując odpowiednią dietę, poprawisz swój wzrok. Sprawdź, co powinno się znaleźć w codziennych posiłkach, aby wraz z pożywieniem dostarczyć organizmowi składników działających pozytywnie na oczy.

Zdrowa dieta - nizbędnik w profilaktyce oczu.
Autor: pixabay.com Deita - ważny element profilaktyki wzroku.

Spis treści

  1. Dieta - poprawa wzroku
  2. Dieta - składniki

Dieta - poprawa wzroku

Racjonalne, zdrowe żywienie jest ważne dla wielu naszych narządów, również dla oczu. Badania dowodzą, że odpowiednia dieta może w dużym stopniu poprawić ostrość widzenia i powstrzymać proces pogarszanie się wzroku.

Najczęstsze choroby oczu to: zaćma, jaskra i zwyrodnienie plamki żółtej. Nawet odchudzanie ma wpływ na poprawę kondycji oczu, bo gdy tracimy zbędne kilogramy, to zagrożenie cukrzycą maleje, a jak wiemy u osób z otyłych z cukrzycą zaćma występuje 4 razy częściej niż u szczupłych.

Naukowcy odkryli, że dieta bogata w antyoksydanty nie tylko korzystnie wpływa na nasze widzenie, ale może też spowolnić proces zwyrodnieniowy plamki żółtej (AMD) – choroby, która jest najczęstszą przyczyną pogorszenia wzroku, a nawet jego utraty.

Dieta - składniki

Niektóre witaminy A (zwłaszcza beta-karoten) - znajdziemy je w produktach mlecznych, podrobach, jajach, rybach (szczególnie śledź, tuńczyk i sardynki). Duże ilości beta-karotenu zawierają warzywa o zielonych liściach - marchew, dynia, pomidory, brokuły oraz żółte, pomarańczowe i czerwone owoce.

Witamina C (surowe warzywa i owoce, szczególnie dzika róża, czarna porzeczka, truskawki, owoce cytrusowe, a także warzywa ( papryka, brukselka, kalarepa, brokuły, kalafior, kapusta oraz szpinak), oraz witamina E (występuje w olejach roślinnych, margarynie i produktach zbożowych)

Dwa barwniki: luteina (najwięcej jest jej w jarmużu, szpinaku i innych warzywach zielonych) i zeaksantyna. To substancje niezmiernie ważne dla prawidłowego funkcjonowania naszych oczu i codziennie powinniśmy dostarczać je organizmowi w odpowiednich ilościach.

Naszymi sprzymierzeńcami są także cynk, selen, magnez, miedź, mangan.

Dodatkowo warto uwzględnić w diecie tłuste ryby morskie (2-3 razy w tygodniu), ponieważ zawarte w nich kwasy omega-3 mają wpływ na jakość widzenia.

Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE