Migrena - czym jest
Migrena jest bardzo uciążliwą chorobą. Niektóre osoby czują nadchodzącą migrenę, ponieważ odczuwają tak zwaną „aurę migrenową”. Mogą one wraz z nadchodzącym atakiem migreny wyraźniej odczuwać pewne zapachy, źle reagować na głośniejsze dźwięki lub być nadwrażliwe na światło - szczególnie migocące. Nie wszystkie rodzaje migren mają ustalone podłoże, a tym samym stają się one trudne do leczenia. O uciążliwości dla osoby, która cierpi na migrenę już nie wspominając. Ta choroba jest niestety przypadłością indywidualną, a chorzy powinni bacznie obserwować swoje objawy, gdyż nie wszystkie składniki diety działają na każdego w taki sam sposób.
Migrena - składniki diety
Uważa się, że pewne składniki w naszej diecie mogą wywoływać migrenę. Z najbardziej znanych należy wymienić:
sery (szczególnie pleśniowe)
owoce cytrusowe
kawa
czerwone wino i inne alkohole
czekolada
orzechy
Migrena - dobre rady
Ważne jest także, aby pilnować stałych godzin posiłków, gdyż nagły napad głodu także może być jedną z przyczyn migreny. Dobrze jest spożywać 5-6 małych posiłków o w miarę regularnych porach. W diecie należy unikać także potraw ciężkostrawnych, tłustych, zawierających duże ilości konserwantów, a także wysokoprzetworzonych. Zanotowano dobroczynny wpływ kwasów omega 3 i 6 znajdujących się między innymi w rybach morskich.