Dieta - czy to co jemy, wpływa na migrenę?
Migrena jest bardzo uciążliwą chorobą. Nie zawsze udaje się zdiagnozować jej przyczynę, ale można postarać się jej zapobiegać stosując odpowiednią dietę. Co jeść, by ataki migreny zdarzały się rzadziej i były słabsze?
Spis treści
Migrena - czym jest
Migrena jest bardzo uciążliwą chorobą. Niektóre osoby czują nadchodzącą migrenę, ponieważ odczuwają tak zwaną „aurę migrenową”. Mogą one wraz z nadchodzącym atakiem migreny wyraźniej odczuwać pewne zapachy, źle reagować na głośniejsze dźwięki lub być nadwrażliwe na światło - szczególnie migocące. Nie wszystkie rodzaje migren mają ustalone podłoże, a tym samym stają się one trudne do leczenia. O uciążliwości dla osoby, która cierpi na migrenę już nie wspominając. Ta choroba jest niestety przypadłością indywidualną, a chorzy powinni bacznie obserwować swoje objawy, gdyż nie wszystkie składniki diety działają na każdego w taki sam sposób.
Migrena - składniki diety
Uważa się, że pewne składniki w naszej diecie mogą wywoływać migrenę. Z najbardziej znanych należy wymienić:
sery (szczególnie pleśniowe)
owoce cytrusowe
kawa
czerwone wino i inne alkohole
czekolada
orzechy
Migrena - dobre rady
Ważne jest także, aby pilnować stałych godzin posiłków, gdyż nagły napad głodu także może być jedną z przyczyn migreny. Dobrze jest spożywać 5-6 małych posiłków o w miarę regularnych porach. W diecie należy unikać także potraw ciężkostrawnych, tłustych, zawierających duże ilości konserwantów, a także wysokoprzetworzonych. Zanotowano dobroczynny wpływ kwasów omega 3 i 6 znajdujących się między innymi w rybach morskich.