Czym jest melasa? Czy melasa może zastąpić cukier?
Melasa uznawana jest za zdrowszą od cukru substancję słodzącą. Jak powstaje? Czy naprawdę warto ją stosować? Przekonajcie się sami.
![Melasa](https://cdn.galleries.smcloud.net/t/galleries/gf-hvK8-4F9W-e9b2_melasa-664x442.jpg)
Spis treści
Pochodzenie melasy
Melasa to najogólniej produkt uboczny rafinacji cukru. Paradoksalnie ten produkt w postaci gęstego i ciemnego syropu jest znacznie zdrowszy od sacharozy, z której powstaje. Z tego powodu, a także ciemnobrunatnego koloru, melasa jest nazywana często czarnym złotem.
Melasę pozyskuje się z buraków cukrowych, karobu (tzw. chleba świętojańskiego) i trzciny cukrowej.
Właściwości melasy
Ogólnie melasa ma zdecydowanie mniej kalorii niż cukier czy miód. Jest przy tym bogata w witaminy z grupy B i składniki mineralne, takie jak wapń, żelazo, miedź, cynk, magnez, potas, selen, mangan. I jest nie tylko słodka – ma też właściwości przeciwutleniające, a więc spowalniające procesy starzenia i antynowotworowe.
Melasa pozytywnie wpływa na regenerację krwi, układ naczyniowy, system nerwowy oraz reguluje zaburzenia układu trawiennego.
Jak wykorzystać melasę w kuchni?
Biały cukier z buraków cukrowych możesz z powodzeniem zastąpić innymi, bardziej zdrowymi substancjami słodzącymi. Jedną z nich jest melasa, na przykład z trzciny cukrowej. Jest to gęsty, czarny i oczywiście słodki syrop nieulegający krystalizacji, wytwarzany z łodygi trzciny cukrowej w czasie produkcji cukru. To czarne złoto wykorzystuje się także do produkcji rumu, któremu nadaje charakterystyczny aromat i smak.
Melasa nadaje się do wypieku ciast, możemy z powodzeniem słodzić nią herbatę lub pić rozpuszczoną w wodzie. Ma zdecydowanie mniej kalorii niż cukier czy miód.