Czym jest melasa? Czy melasa może zastąpić cukier?

2016-09-12 14:08

Melasa uznawana jest za zdrowszą od cukru substancję słodzącą. Jak powstaje? Czy naprawdę warto ją stosować? Przekonajcie się sami.

Melasa
Autor: Shutterstock Melasa jest pozyskiwana z buraków cukrowych, trzciny cukrowej oraz karobu

Spis treści

  1. Pochodzenie melasy
  2. Właściwości melasy
  3. Jak wykorzystać melasę w kuchni?

Pochodzenie melasy

Melasa to najogólniej produkt uboczny rafinacji cukru. Paradoksalnie ten produkt w postaci gęstego i ciemnego syropu jest znacznie zdrowszy od sacharozy, z której powstaje. Z tego powodu, a także ciemnobrunatnego koloru, melasa jest nazywana często czarnym złotem.

Melasę pozyskuje się z buraków cukrowych, karobu (tzw. chleba świętojańskiego) i trzciny cukrowej.

Właściwości melasy

Ogólnie melasa ma zdecydowanie mniej kalorii niż cukier czy miód. Jest przy tym bogata w witaminy z grupy B i składniki mineralne, takie jak wapń, żelazo, miedź, cynk, magnez, potas, selen, mangan. I jest nie tylko słodka – ma też właściwości przeciwutleniające, a więc spowalniające procesy starzenia i antynowotworowe.

Melasa pozytywnie wpływa na regenerację krwi, układ naczyniowy, system nerwowy oraz reguluje zaburzenia układu trawiennego.

Jak wykorzystać melasę w kuchni?

Biały cukier z buraków cukrowych możesz z powodzeniem zastąpić innymi, bardziej zdrowymi substancjami słodzącymi. Jedną z nich jest melasa, na przykład z trzciny cukrowej. Jest to gęsty, czarny i oczywiście słodki syrop nieulegający krystalizacji, wytwarzany z łodygi trzciny cukrowej w czasie produkcji cukru. To czarne złoto wykorzystuje się także do produkcji rumu, któremu nadaje charakterystyczny aromat i smak.

Melasa nadaje się do wypieku ciast, możemy z powodzeniem słodzić nią herbatę lub pić rozpuszczoną w wodzie. Ma zdecydowanie mniej kalorii niż cukier czy miód.

Miód - jakie są jego rodzaje? Właściwości miodów