Czy warto jeść jajka? Z czym łączyć jajka?
Jajka są częstym składnikiem naszej codziennej diety. Nawet jeżeli nie jemy ich bezpośrednio na kanapkach, to są częścią wielu dań. Czy jednak jedzenie ich w dużych ilościach jest bezpieczne dla zdrowia. Jakie wartości odżywcze mają jajka i czy w ogóle warto je jeść?
Spis treści
Sałatka, jajka w majonezie, jajka nadziewane, jajka w cieście, no i oczywiście sam majonez. Czy ktoś kiedyś liczył, ile jajek zjadamy podczas Świąt Wielkanocnych?
Warto pamiętać, że jajka jedzone w nadmiarze, a do tego w towarzystwie innych ciężkostrawnych potraw, mogą wróżyć zdrowotne problemy. Warto zachować więc umiar.
Jajko to życie
Jajko samo w sobie jest bardzo pożywne (szczególnie żółtko) i zawiera wiele drogocennych składników: witaminy z grupy B, A, D i sole mineralne, kwas foliowy, magnez i sód.
Jajko a dbanie o linię
Jajko (średniej wielkości) waży 50 g., zawiera 78 kcal i około 30 proc. tłuszczu. Pojedyncze nie stanowi więc aż tak dużego obciążenia kalorycznego, ale już kilka, a w dodatku w połączeniu z ciężkostrawnymi potrawami, na pewno.
Jajko a nasze zdrowie
Aktualne badania przeczą krążącej od wielu lat opinii, że jajka są niezdrowe ze względu na "zły cholesterol". Co więcej, zawierają one lecytynę, która odgrywa ogromną rolę w profilaktyce miażdżycowej. Podobnie jak kwasy omega-3, które również obniżają poziom cholesterolu.
Ile jajek można zjeść?
Specjaliści radzą, aby z liczbą jajek nie przesadzać. Zalecenia są takie, by nie przekraczać dawki kilku jajek tygodniowo! W liczbę tą wliczone są oczywiście wszystkie potrawy zawierające jajka, a więc np. ciasta i kotlety z panierką.