Konina - czy mięso z konia jest zdrowe? Dlaczego w Polsce nie jada się już koniny?

2016-09-06 13:24

W polskiej kuchni od kilku lat wśród mięs dominuje drób i wieprzowina. Kulinarni eksperci dążą zaś do popularyzacji dziczyzny, baraniny czy cielęciny, która teraz jadana jest głównie przez osoby bogatsze. A co z koniną? Dlaczego w Polsce nie jada się już mięsa z konia? Czy konina jest zdrowa?

Czy konina jest zdrowa? Dlaczego w niektórych krajach nie je się koniny?
Autor: thinkstockphotos.com Konia - smaczne mięso, przed jedzeniem którego wielu ma opory.

Spis treści

  1. Dlaczego w Polsce nie jada się koniny?
  2. Czy konina jest zdrowa?
  3. Jak smakuje konia

Dlaczego w Polsce nie jada się koniny?

Konina nigdy nie była najpopularniejszym z mięs, zarówno w Polsce jak i w całej Europie. Są jednak kraje gdzie bez większych problemów można kupić np. kiełbasę z konia (szczególnie we Włoszech). W Polsce mięso to jadano jedynie, gdy nie było innego wyboru m.in. w czasach PRL-u dodawano ją do kabanosów.

Mimo, iż nasz kraj jest jednym z największych w Europie eksporterem koniny, w Polsce jej się nie jada. Przyczyniły się do tego dwie rzeczy: nasze przywiązanie do tych zwierząt, które coraz częściej zamiast z pracą na roli kojarzone są ze stadninami i postrzegane są, podobnie jak psy, w kategorii przyjaciela człowieka. Drugim powodem jest mit, jakoby konina była niezdrowa i powodowała m.in. biegunkę. Ile w tym prawdy?

Czy konina jest zdrowa?

Co ciekawe, nie ma podstaw, aby twierdzić, iż konina jest mięsem słabej jakości. Co więcej, z uwagi na sposób odżywiania się koni, które w wyborze pasz potrafią być dość wybredne, uznaje się, że mięso z koni jest wolne od chemii, którą faszerowany jest np. drób. Dodatkowo konina, zbliżona składem chemicznym do wołowiny, jest od niej lepiej przyswajalna i podobno smaczniejsza.

Jak smakuje konia

Mięso z konia jest czerwone (odcień może być lekko przechodzący w brąz) i dość twarde, dlatego na przykład przed smażeniem warto je zamarynować. Konina smakiem zbliżona jest do wołowiny, jednak jest od niej trochę bardziej słodka. W Europie o wiele częściej konina trafia do psich i kocich misek niż na nasze talerze. Zwyczajowo koniny nie je się m.in. w Wielkiej Brytanii czy Hiszpanii, stąd tak duży wydźwięk afery dotyczącej zawartości koniny w mrożonkach z mięsa wołowego, która swego czasu zawładnęła opinią publiczną.

Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE