Czerwone mięso: zdrowe czy niezdrowe?
Dietetycy często zalecają jedzenie mięsa białego, a unikanie mięsa czerwonego. Dlaczego wołowina i wieprzowina, które były podstawą naszej kuchni, teraz są na cenzurowanym? Sprawdź, dlaczego czerwone mięso uznawane jest za mniej zdrowe.
Spis treści
Zdaniem wielu specjalistów od żywienia mięso jest nam potrzebne, ale w niewielkich ilościach i nie każde. Mięso to świetne źródło białka i żelaza, ale zawiera też dużo niezdrowego tłuszczu.
Jakie mięsa są czerwone, a jakie białe?
Podział mięsa na białe i czerwone budzi wiele wątpliwości. Dlaczego żywieniowcy zaliczają udo indyka do mięs białych, chociaż ma ciemną barwę? Okazuje się, że dietetycy dzielą mięso na białe i czerwone, biorąc pod uwagę zawartość i rodzaj tłuszczu.
Mięsem białym jest kurczak i indyk bez skórki, cielęcina, królik i struś - mimo że ma ciemną barwę. Do mięs czerwonych należą natomiast: wieprzowina, wołowina, baranina, konina, kaczka i gęś.
Dlaczego czerwone bywa niezdrowe?
Mięso czerwone zawiera znacznie więcej tłuszczu niż mięso białe, a co więcej, są to głównie nasycone kwasy tłuszczowe, które nie są najlepsze dla organizmu. Nasycone kwasy tłuszczowe, spożywane w dużych ilościach, wywołują zmiany miażdżycowe, które mogą prowadzić do zawału serca lub wylewu krwi do mózgu.
Statystyki potwierdzają, że osoby, które jedzą dużo wołowiny i wieprzowiny, częściej zapadają na choroby układu krążenia, metaboliczne i nowotwory (głównie odbytu i jelita grubego).
Ci, którzy nawet jednego dnia nie mogą obejść się bez mięsa, częściej chorują na reumatoidalne zapalenie stawów, cukrzycę, zwyrodnienie plamki żółtej. Tymczasem nienasycone kwasy tłuszczowe - które przeważają w białym mięsie - działają przeciwnie: chronią organizm przed zmianami miażdżycowymi.
Zalecenia dietetyków
Żywieniowcy zalecają, by białe mięso jadać 2-3 razy w tygodniu, a czerwone tylko kilka razy w miesiącu, i to pod warunkiem, że nie mamy nadwagi. Spośród mięsa czerwonego wybierajmy to najlepszej jakości, czyli polędwicę wołową lub schab środkowy – są najchudsze.