Czerwone koktajle warzywne - naturalne źródło zdrowia i energii
Koktajle z pomidorów i buraków mają wiele cennych właściwości. Nie tylko oczyszczają organizm z toksyn, ale są także doskonałym źródłem witamin. Poza tym posiadają przepiękny, czerwony kolor. Sprawdź, jak przygotować zdrowotne koktajle warzywne!
Spis treści
Koktajle z czerwonych warzyw - najlepsze źródło witamin
Najlepszym źródłem witamin są surowe owoce i warzywa, ponieważ zawierają największą ilość drogocennych dla zdrowia substancji, które zostają wytrącane w procesie przetwarzania lub obróbki. Koktajle warzywne to w czystej postaci surowe warzywa, tylko, że rozdrobnione i z kilkoma dodatkami smakowymi.
Czerwone koktajle warzywne są najlepszym źródłem prowitaminy A, której niedobory w organizmie są widoczne zwłaszcza jesienią i zimą. Aby ją suplementować, wcale nie trzeba sięgać po preparaty z apteki, wystarczy spożywać czerwone i żółte owoce oraz warzywa.
Koktajl pomidorowy
Składniki:
4 pomidory
pieprz ziołowy
1/4 posiekanego pora (zostawić trochę do dekoracji)
kilka listków bazylii (do koktajlu i do dekoracji)
100 ml wody
Pomidory, pora i bazylię włożyć do blendera. Dolać trochę wody.
Blenodować aż do powstania jednorodnej masy.
Dodać pieprz ziołowy i wymieszać.
Przelać do szklanki i posypać pokrojonym porem oraz świeżymi listkami bazylii.
Koktajl buraczany
Słynie ze swych oczyszczających właściwości. Podobnie jak koktajl pomidorowy, wymaga solidnego doprawienia np. czosnkiem lub natką pietruszki.
Składniki:
0,5 kg buraków
200 ml wody
5 ząbków czosnku
pęczek posiekanej natki pietruszki (zostawić trochę do dekoracji)
pieprz ziołowy
Pokrojone w kostkę buraki, czosnek i pietruszkę włożyć do blendera. Dolać trochę wody.
Blenodować aż do powstania jednorodnej masy.
Dodać pieprz ziołowy i wymieszać.
Przelać do szklanki i posypać posiekaną natką pietruszki.