Czekoladowa lasagne. Słodka i zniewalająco pyszna wersja na słodko

2023-04-18 13:34

Czekoladowa lasagne to hit nadchodzącego lata. Chociaż nazwa nie ma nic wspólnego z klasycznym włoskim daniem, w tej wersji podbije niejedno podniebienie. To obłędne ciasto bez pieczenia składa się z kilku pysznych warstw. Doskonale się ze sobą łączą, tworząc super deser na upalne dni. Zobaczcie, jak zrobić lasagne czekoladową.

lasagne czekoladowa
Autor: Shutterstock Czekoladowa lasagna to warstwowe ciasto bez pieczenia, w którym można się zakochać.

Spis treści

  1. Co to jest czekoladowa lasagne?
  2. Przepis na czekoladową lasagne
  3. Jak wzbogacić czekoladową lasagne?
  4. Czekoladowa lasagne – przepis krok po kroku

Co to jest czekoladowa lasagne?

Już jakiś czas temu przepis na ten czekoladowy deser podbił kubki smakowe Amerykanów, którzy zakochali się w tym pysznym cieście. Lasagne czekoladowa to warstwowy deser bez pieczenia. Nie ma w nim makaronu, ale są za to pyszne warstwy czekoladowe i kremowe, które wygodnie ułożyły się na ciasteczkowym spodzie. Ciasto przygotowuje się za pomocą miksera.

Przepis na czekoladową lasagne

  • To łatwy przepis na pyszne ciasto bez pieczenia, które oczaruje każdego, kto go spróbuje.
  • Na przygotowanie deseru z czekolady warto mieć więcej czasu. Słodką lasagne robi się etapami, a pośpiech i nerwy nie są wskazane.
  • Lista składników może wydać się długa, ale wszystkie produkty są łatwo dostępne w większych i mniejszych sklepach spożywczych.
  • Spód należy przygotować z całych ciasteczek Oreo łącznie z nadzieniem.
  • Do warstwy sernikowej dodaje się serek śmietankowy. Najlepszy będzie serek pełnotłusty. Powinien mieć temperaturę pokojową, więc należy wcześniej wyjąć go z lodówki.
  • Najlepsza będzie czekolada deserowa lub gorzka.
  • Po przygotowaniu kolejnych warstw formę należy za każdym razem wstawiać do lodówki.
  • Modyfikując lekko przepis, można zrobić bezglutenową lasagne czekoladową. Wystarczy użyć ciasteczek i budyniu bez glutenu. Gotowy deser powinien chłodzić się w lodówce przez minimum cztery godziny.
  • Czekoladowa lasagne zachowuje świeżość do trzech dni pod warunkiem, że jest przechowywana w lodówce. Deser można też przechować do trzech miesięcy w zamrażarce. Formę należy dokładnie owinąć folią spożywczą i zamrozić.

Jak wzbogacić czekoladową lasagne?

Do deseru można dodać inne składniki, które podkręcą jego wygląd i smak:

  • posiekane orzechy
  • suszone i świeże owoce
  • kawałki toffi
  • wiórki czekoladowe
  • wiórki kokosowe
  • pianki marshmallows
  • kolorowe draże

Czekoladowa lasagne – przepis krok po kroku

Składniki

spód:

  • 500 g ciasteczek Oreo
  • 6 łyżek roztopionego masła

warstwa czekoladowa:

  • 180 g czekolady deserowej
  • 1/2 szklanki gęstej śmietany
  • 2 i 1/2 łyżki miodu

warstwa śmietankowa:

  • 3 i 1/4 szklanki gęstej śmietany
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1/4 szklanki wrzątku
  • 1 łyżka żelatyny
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

warstwa sernikowa:

  • 250 g kremowego serka w temperaturze pokojowej
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 łyżki mleka

budyń czekoladowy:

  • 3 szklanki mleka
  • 2 opakowania budyniu czekoladowego

dodatkowo:

  • kakao

Przygotowanie

1. Oreo zmielić. Wlać roztopione masło i wymieszać. Przełożyć do formy i wyrównać, lekko dociskając. Wstawić do lodówki.

2. Warstwa czekoladowa: śmietanę i miód przełożyć do rondelka i zagotować. Dodać posiekaną czekoladę i mieszać, aż składniki się połączą. Odstawić do ostygnięcia, a następnie przełożyć na ciasteczkowy spód i wstawić do lodówki.

3. Warstwa śmietankowa: żelatynę wymieszać z wrzątkiem i odstawić. Do miski przełożyć śmietanę, cukier puder i ekstrakt waniliowy. Miksować na niskich obrotach i powoli wlać żelatynę. Miksować, aż powstanie sztywna piana. Odstawić na kilka minut, a następnie wyłożyć na warstwę czekoladową, wyrównać i wstawić do lodówki.

4. Warstwa sernikowa: Serek śmietankowy ubić z cukrem pudrem i mlekiem, aż stanie gładki i kremowy. Przełożyć na warstwę śmietankową, wyrównać i wstawić do lodówki.

5. Budyń czekoladowy: Połowę mleka zagotować. Do drugiej połowy wsypać proszek budyniowy i wymieszać. Wlać do gotującego się mleka i mieszać, aż budyń zgęstnieje. Odstawić do całkowitego ostygnięcia, a następnie przełożyć na warstwę sernikową i wstawić do lodówki na minimum 4 godziny.

6. Przed podaniem wierzch deseru obficie posypać kakao.

Czekolada – dowiedz się, dlaczego warto jeść czekoladę