Czekoladowa lasagne. Słodka i zniewalająco pyszna wersja na słodko
Czekoladowa lasagne to hit nadchodzącego lata. Chociaż nazwa nie ma nic wspólnego z klasycznym włoskim daniem, w tej wersji podbije niejedno podniebienie. To obłędne ciasto bez pieczenia składa się z kilku pysznych warstw. Doskonale się ze sobą łączą, tworząc super deser na upalne dni. Zobaczcie, jak zrobić lasagne czekoladową.
Spis treści
- Co to jest czekoladowa lasagne?
- Przepis na czekoladową lasagne
- Jak wzbogacić czekoladową lasagne?
- Czekoladowa lasagne – przepis krok po kroku
Co to jest czekoladowa lasagne?
Już jakiś czas temu przepis na ten czekoladowy deser podbił kubki smakowe Amerykanów, którzy zakochali się w tym pysznym cieście. Lasagne czekoladowa to warstwowy deser bez pieczenia. Nie ma w nim makaronu, ale są za to pyszne warstwy czekoladowe i kremowe, które wygodnie ułożyły się na ciasteczkowym spodzie. Ciasto przygotowuje się za pomocą miksera.
Przepis na czekoladową lasagne
- To łatwy przepis na pyszne ciasto bez pieczenia, które oczaruje każdego, kto go spróbuje.
- Na przygotowanie deseru z czekolady warto mieć więcej czasu. Słodką lasagne robi się etapami, a pośpiech i nerwy nie są wskazane.
- Lista składników może wydać się długa, ale wszystkie produkty są łatwo dostępne w większych i mniejszych sklepach spożywczych.
- Spód należy przygotować z całych ciasteczek Oreo łącznie z nadzieniem.
- Do warstwy sernikowej dodaje się serek śmietankowy. Najlepszy będzie serek pełnotłusty. Powinien mieć temperaturę pokojową, więc należy wcześniej wyjąć go z lodówki.
- Najlepsza będzie czekolada deserowa lub gorzka.
- Po przygotowaniu kolejnych warstw formę należy za każdym razem wstawiać do lodówki.
- Modyfikując lekko przepis, można zrobić bezglutenową lasagne czekoladową. Wystarczy użyć ciasteczek i budyniu bez glutenu. Gotowy deser powinien chłodzić się w lodówce przez minimum cztery godziny.
- Czekoladowa lasagne zachowuje świeżość do trzech dni pod warunkiem, że jest przechowywana w lodówce. Deser można też przechować do trzech miesięcy w zamrażarce. Formę należy dokładnie owinąć folią spożywczą i zamrozić.
Jak wzbogacić czekoladową lasagne?
Do deseru można dodać inne składniki, które podkręcą jego wygląd i smak:
- posiekane orzechy
- suszone i świeże owoce
- kawałki toffi
- wiórki czekoladowe
- wiórki kokosowe
- pianki marshmallows
- kolorowe draże
Czekoladowa lasagne – przepis krok po kroku
Składniki
spód:
- 500 g ciasteczek Oreo
- 6 łyżek roztopionego masła
warstwa czekoladowa:
- 180 g czekolady deserowej
- 1/2 szklanki gęstej śmietany
- 2 i 1/2 łyżki miodu
warstwa śmietankowa:
- 3 i 1/4 szklanki gęstej śmietany
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1/4 szklanki wrzątku
- 1 łyżka żelatyny
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
warstwa sernikowa:
- 250 g kremowego serka w temperaturze pokojowej
- 1 szklanka cukru pudru
- 2 łyżki mleka
budyń czekoladowy:
- 3 szklanki mleka
- 2 opakowania budyniu czekoladowego
dodatkowo:
- kakao
Przygotowanie
1. Oreo zmielić. Wlać roztopione masło i wymieszać. Przełożyć do formy i wyrównać, lekko dociskając. Wstawić do lodówki.
2. Warstwa czekoladowa: śmietanę i miód przełożyć do rondelka i zagotować. Dodać posiekaną czekoladę i mieszać, aż składniki się połączą. Odstawić do ostygnięcia, a następnie przełożyć na ciasteczkowy spód i wstawić do lodówki.
3. Warstwa śmietankowa: żelatynę wymieszać z wrzątkiem i odstawić. Do miski przełożyć śmietanę, cukier puder i ekstrakt waniliowy. Miksować na niskich obrotach i powoli wlać żelatynę. Miksować, aż powstanie sztywna piana. Odstawić na kilka minut, a następnie wyłożyć na warstwę czekoladową, wyrównać i wstawić do lodówki.
4. Warstwa sernikowa: Serek śmietankowy ubić z cukrem pudrem i mlekiem, aż stanie gładki i kremowy. Przełożyć na warstwę śmietankową, wyrównać i wstawić do lodówki.
5. Budyń czekoladowy: Połowę mleka zagotować. Do drugiej połowy wsypać proszek budyniowy i wymieszać. Wlać do gotującego się mleka i mieszać, aż budyń zgęstnieje. Odstawić do całkowitego ostygnięcia, a następnie przełożyć na warstwę sernikową i wstawić do lodówki na minimum 4 godziny.
6. Przed podaniem wierzch deseru obficie posypać kakao.