Czekoladowa lasagne. Słodka i zniewalająco pyszna wersja na słodko

2023-04-18 13:34

Czekoladowa lasagne to hit nadchodzącego lata. Chociaż nazwa nie ma nic wspólnego z klasycznym włoskim daniem, w tej wersji podbije niejedno podniebienie. To obłędne ciasto bez pieczenia składa się z kilku pysznych warstw. Doskonale się ze sobą łączą, tworząc super deser na upalne dni. Zobaczcie, jak zrobić lasagne czekoladową.

lasagne czekoladowa
Autor: Shutterstock Czekoladowa lasagna to warstwowe ciasto bez pieczenia, w którym można się zakochać.

Spis treści

  1. Co to jest czekoladowa lasagne?
  2. Przepis na czekoladową lasagne
  3. Jak wzbogacić czekoladową lasagne?
  4. Czekoladowa lasagne – przepis krok po kroku

Co to jest czekoladowa lasagne?

Już jakiś czas temu przepis na ten czekoladowy deser podbił kubki smakowe Amerykanów, którzy zakochali się w tym pysznym cieście. Lasagne czekoladowa to warstwowy deser bez pieczenia. Nie ma w nim makaronu, ale są za to pyszne warstwy czekoladowe i kremowe, które wygodnie ułożyły się na ciasteczkowym spodzie. Ciasto przygotowuje się za pomocą miksera.

Przepis na czekoladową lasagne

  • To łatwy przepis na pyszne ciasto bez pieczenia, które oczaruje każdego, kto go spróbuje.
  • Na przygotowanie deseru z czekolady warto mieć więcej czasu. Słodką lasagne robi się etapami, a pośpiech i nerwy nie są wskazane.
  • Lista składników może wydać się długa, ale wszystkie produkty są łatwo dostępne w większych i mniejszych sklepach spożywczych.
  • Spód należy przygotować z całych ciasteczek Oreo łącznie z nadzieniem.
  • Do warstwy sernikowej dodaje się serek śmietankowy. Najlepszy będzie serek pełnotłusty. Powinien mieć temperaturę pokojową, więc należy wcześniej wyjąć go z lodówki.
  • Najlepsza będzie czekolada deserowa lub gorzka.
  • Po przygotowaniu kolejnych warstw formę należy za każdym razem wstawiać do lodówki.
  • Modyfikując lekko przepis, można zrobić bezglutenową lasagne czekoladową. Wystarczy użyć ciasteczek i budyniu bez glutenu. Gotowy deser powinien chłodzić się w lodówce przez minimum cztery godziny.
  • Czekoladowa lasagne zachowuje świeżość do trzech dni pod warunkiem, że jest przechowywana w lodówce. Deser można też przechować do trzech miesięcy w zamrażarce. Formę należy dokładnie owinąć folią spożywczą i zamrozić.

Jak wzbogacić czekoladową lasagne?

Do deseru można dodać inne składniki, które podkręcą jego wygląd i smak:

  • posiekane orzechy
  • suszone i świeże owoce
  • kawałki toffi
  • wiórki czekoladowe
  • wiórki kokosowe
  • pianki marshmallows
  • kolorowe draże

Czekoladowa lasagne – przepis krok po kroku

Składniki

spód:

  • 500 g ciasteczek Oreo
  • 6 łyżek roztopionego masła

warstwa czekoladowa:

  • 180 g czekolady deserowej
  • 1/2 szklanki gęstej śmietany
  • 2 i 1/2 łyżki miodu

warstwa śmietankowa:

  • 3 i 1/4 szklanki gęstej śmietany
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1/4 szklanki wrzątku
  • 1 łyżka żelatyny
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

warstwa sernikowa:

  • 250 g kremowego serka w temperaturze pokojowej
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 łyżki mleka

budyń czekoladowy:

  • 3 szklanki mleka
  • 2 opakowania budyniu czekoladowego

dodatkowo:

  • kakao

Przygotowanie

1. Oreo zmielić. Wlać roztopione masło i wymieszać. Przełożyć do formy i wyrównać, lekko dociskając. Wstawić do lodówki.

2. Warstwa czekoladowa: śmietanę i miód przełożyć do rondelka i zagotować. Dodać posiekaną czekoladę i mieszać, aż składniki się połączą. Odstawić do ostygnięcia, a następnie przełożyć na ciasteczkowy spód i wstawić do lodówki.

3. Warstwa śmietankowa: żelatynę wymieszać z wrzątkiem i odstawić. Do miski przełożyć śmietanę, cukier puder i ekstrakt waniliowy. Miksować na niskich obrotach i powoli wlać żelatynę. Miksować, aż powstanie sztywna piana. Odstawić na kilka minut, a następnie wyłożyć na warstwę czekoladową, wyrównać i wstawić do lodówki.

4. Warstwa sernikowa: Serek śmietankowy ubić z cukrem pudrem i mlekiem, aż stanie gładki i kremowy. Przełożyć na warstwę śmietankową, wyrównać i wstawić do lodówki.

5. Budyń czekoladowy: Połowę mleka zagotować. Do drugiej połowy wsypać proszek budyniowy i wymieszać. Wlać do gotującego się mleka i mieszać, aż budyń zgęstnieje. Odstawić do całkowitego ostygnięcia, a następnie przełożyć na warstwę sernikową i wstawić do lodówki na minimum 4 godziny.

6. Przed podaniem wierzch deseru obficie posypać kakao.

Czekolada – dowiedz się, dlaczego warto jeść czekoladę
Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE